Uncategorized

Szárazon a víztározó

A múlt hónap elején, június 6-án minden jel szerint az orosz csapatok robbantották fel az ukrajnai Nova Kahovka melletti gátat a Dnyeper (Dnyipro) folyón, amely mintegy tíz balatonnyi vizet tartott a felette levő tározóban. A katasztrofális hatású eseményről annak idején két blogbejegyzésünkben is beszámoltunk, egyrészt a robbantás előtt és közvetlenül utána készült Sentinel-2 optikai, másrészt Sentinel-1 radaros műholdképek bemutatásával. Az utóbbi esetben a Dnyeper alsó folyása menti területeket és településeket elöntő áradásra koncentráltunk. Az a víz Ukrajna egykori legnagyobb tározójából jött, amely mostanra lényegében teljesen kiürült.

Az alábbi két, a Copernicus program Sentinel-2 műholdjai által készített, és a növényzetet pirossal kiemelő hamisszínes műholdkép a gátrobbantás előtti napon, valamint június utolsó napján érvényes állapotokat segít összehasonlítani. A kahovkai víztározó középső szakaszát mutató képeken megdöbbentő a különbség. A vízfelületek sötétkékjének túlnyomó részét a második időpontban már a szárazra került meder szürkés-drapp árnyalatai foglalják el. Mostanra már csak a Dnyeper régi medrében folyik a víz.

(Képek: módosított Copernicus Sentinel adatok 2023 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

Feltűnő a közel téglalap alapterületű vízfelület a tározó déli, jelenleg az oroszok által megszállás alatt tartott partján (középtájt jobbra). Ez a zaporizzsjai atomerőmű hűtővíztározója, amelyről korábban már szóltunk, s amely a Dnyeper felduzzasztott vizéből kapta az utánpótlást. A zsilipeket lezárták, ezért a hűtővíztározó nem ürült ki az általános vízszintcsökkenéssel párhuzamosan. A helyzet azonban nem megnyugtató. Bár a reaktorokat leállították, a fűtőelemek folyamatos hűtésére továbbra is szükség van. A becslések szerint még néhány hónapig biztosított az atomerőmű vízszükséglete.

Kapcsolódó linkek: