Uncategorized

Kétsávossá bővülő főút

Végéhez közeleg a Győrt Pápával összekötő 83-as főút kivitelezése – olvashattuk nemrég a Magyar Építők honlapjának képekkel illusztrált cikkében. Már a befejező munkálatokat végzik ezen az összesen 36 km hosszú, két szakaszban épülő úton. A Győr és Tét-dél csomópont közötti 17,6 km-es szakaszon nyolc műtárgy, négy külön szintű csomópont, a Tét-dél csomópont és Pápa közötti 18,4 km-en pedig 15 műtárgy és két külön szintű csomópont épül. Itt egy vasúti felüljáró is készül a pápai repülőteret bekötő úton.

Ez utóbbi szakasz végéről, a Pápa városáról északra levő csomópontról és környékéről mutatunk be két képet, amelyek a valódi színeket visszaadó módon a Copernicus program Sentinel-2 műholdjaival készültek. Az egyikük még 2018 nyarán, az út új nyomvonalának kijelölése és az építés megkezdése előtt, a másikuk nemrég, idén júniusban készült.

(Képek: módosított Copernicus Sentinel adatok 2023 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

A 83-as főút Győrt Pápával összekötő szakaszának felújítására 8 milliárd forintot költenek európai uniós és magyar állami forrásból. A cél az út kiszélesítése, teherbíró képességének növelése, az ívek korrekciója, a Tét városát elkerülő szakasz megépítése. A fejlesztés egyik fő oka, hogy megfelelő színvonalú közúti összeköttetés legyen a kiemelt NATO-bázissá váló pápai katonai repülőtér és az M1-es autópálya között.

A műholdképek jobb alsó részére maga a repülőtér, a Magyar Honvédség (MH) 47. Bázisrepülőtere is felkerült. Jól kivehető, hogy a két kép készítése között eltelt 5 év alatt a repülőtér területén is jelentős változások történtek. A repülőtér felújítása, modernizálása zajlik. Ennek keretében tervezik meghosszabbítani a futópályát a déli oldalán. A jelenleg 2400 m hosszú pályához még 605 m hiányzik, hogy alkalmas legyen Boeing 747 repülőgépek vagy nagyobb teherszállító gépek fogadására. Ehhez a 13-as számú Tatabánya–Pápa vasútvonal egy szakaszát el kell bontani. Ha majd megtörténik a pápai repülőtér futópályájának a meghosszabbítása, visszatérünk a „helyszínre” egy új műholdkép segítségével!

Kapcsolódó linkek: