Uncategorized

A kahovkai gát radaros műholdképeken

Tegnapi blogbejegyzésünkben a Copernicus program Sentienel-2 optikai földmegfigyelő műholdjainak képei segítségével mutattuk be, milyen volt és milyen lett a Dnyeper (Dnyipro) folyón létesített Nova Kahovka-i víztározó gátja annak június 6-ai felrobbantása előtt, illetve után. Mostanra már rendelkezésre áll a radaros Sentinel-1 műholdpáros jelenleg egyedüli működő tagja, a Sentinel-1A által június 9-én készített kép is. Alább ezt hasonlíthatjuk össze a műhold előző ugyanolyan, 12 nappal korábbi átvonulásakor készített képpel.

(Képek: módosított Copernicus Sentinel adatok 2023 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

Az első időpontban a duzzasztógát és a vízerőmű még épségben volt. A június 9-i képen jól látható a gát végzetes sérülése, valamint egyrészt a tározó vizének (jobbra) szintcsökkenése, másrészt a gát alatti folyószakaszon (balra) az árvizet okozó szintemelkedés. Az apertúraszintézis elvén működő radaros földmegfigyelő műholdak, mint amilyen a Sentinel-1 is, a fedélzetükről oldalirányban radarimpulzusokat bocsátanak le, majd a felszínről visszaszóródó jeleket veszik. A radaros amplitúdóképen intenzív jeleket mutatnak például az építmények – így a gát –, ugyanakkor a sima vízfelület „sötét”, hiszen a rá nem függőleges irányból eső rádióhullámokat nem az érkezés irányába veri vissza. (Ha azonban a felület erősen hullámzó, mint ez esetben a sérült gáton átzúduló vízé, az a radarképeken is feltűnik.) Az eredeti radaros amplitúdóképek szürkeskálásak, az itt bemutatott képeken azonban a radarjelek polarizációs tulajdonságait is kihasználó színezés látványosabban kiemeli a felszín tulajdonságait. A víz így kékes színű, a száraz felszín pedig a radarjelek visszaszóródásának erősségétől függően a világoskéktől a zöld és sárga árnyalatain keresztül egészen a fehérig mutathat eltérő színeket.

A fent leírtak alapján nyilvánvaló, hogy a műholdas radarképeket jól lehet használni az árvízi vagy belvízi elöntések nyomon követésére. Valóban, a radarműholdas távérzékelésnek ez az egyik legelterjedtebb alkalmazási területe. Nézzük meg, hogy a Sentinel-1 kép látómezejének nagyobbra nyitásával mit látunk a Dnyeper gát alatti szakaszán!

(Képek: módosított Copernicus Sentinel adatok 2023 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

A változás, vagyis az elöntés kiterjedése megdöbbentő. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy bár számos part menti települést is elárasztott a víz és több tízezer embert kellett kitelepíteni, a Dnyeper alsó folyásánál a mocsaras, lakatlan árterek szélesek. A nagy képek jobb felső sarkában látható a gát, tőle jobbra a tározó (apadó) víztömege. Balra lent a legnagyobb sárga színű folt a folyó jobb (északi) partján a hírekben sokat szereplő Herszon városa, az orosz–ukrán háború heves csatáinak színhelye.

Kapcsolódó linkek: