Uncategorized

Kőbánya Recsken

Az elmúlt hetekben sokszor szerepelt a hírekben a nemrég nyitott andezitbánya Recsken, a Hunyadi út fölött emelkedő hegyen. Június 8-án egy felhőszakadás nyomán a felszínről kitermelt földet elmosta a hirtelen lezúduló esővíz, és sárlavina zúdult a hegyoldal alján épült házakra. Mintegy 70–80 lakót kellett kitelepíteni az utcából, őket a helyi sportcsarnokban vagy rokonoknál, ismerősöknél szállásolták el. Mire június vége felé egyes lakók saját felelősségükre visszatérhettek volna a házaikba, megint érkezett egy vihar, és újból érkezett a sár is.

A bánya üzemeltetője, az Andezit-Bau Bányászati Kft. 2021-ben kapta meg 5 éves időtartamra a környezetvédelmi engedélyt. A bánya művelése 2022 novemberében kezdődött meg. Az innen kitermelhető évi 400–500 ezer tonna zúzott követ többek közt vasúti töltések építéséhez szeretnék felhasználni. A helyiek már a bánya megnyitása idején is aggodalmukat fejezték ki, hogy megtörténhetnek efféle balesetek, de a jelek szerint hiába.

A kőtermelés helyén korábban erdő volt. Az alábbi, a valódi színeket visszaadó Sentinel-2 műholdképpár ezt a helyszínt mutatja még a bányászati tevékenység megkezdése előtt, 2022 nyarán, valamint most, pontosan 1 évvel később, idén június elején, közvetlenül az első sárömlés előtti napokban. Az új kőbányával érintett hegy, illetve a mostanra ott éktelenkedő, észak–déli irányban mintegy 650 m kiterjedésű tájseb a 2023-as kép közepétől kicsit jobbra látható. A sárlavinával érintett Hunyadi utca a hegy déli oldalán húzódik.

(Képek: módosított Copernicus Sentinel adatok 2022, 2023 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

A környéken nem ez az egyetlen bánya, a képek bal oldalára felkerült például a Leier Hungária Kft. közeli mátraderecskei telephelye is. De Recsk neve a történelemkönyvekből is ismerős lehet, hiszen a községtől délre fekvő (a műholdképkivágásokon már nem látható) kőbányában működött 1950 és 1953 között a hírhedt kényszermunkatábor. Feltételezett helyén 1996-ban emlékhelyet alakítottak ki.

Kapcsolódó linkek: