Uncategorized

Folytatódó szárazság Észak-Olaszországban

A Pó völgyében második éve tart a szokatlan aszály. A közeljövőre nézve az sem kecsegtet sok jóval, hogy ezen a télen eddig igen kevés hó esett a folyó vízgyűjtő területén, így a tavaszi olvadás után sem várható jelentős vízutánpótlás.

Az alábbi Sentinel-2 műholdkép február 15-én készült és az Európai Unió Copernicus földmegfigyelési programjának honlapján, a nap képe sorozatban mutatták be. A Pó egy szakaszát mutatja Voghera városától északra, Olaszország északi részén.

(Kép: Európai Unió / Copernicus Sentinel-2)A kanyargó folyó vize sötétkék árnyalatban látszik, mellette éles kontrasztot adnak a felszínre került homokpadok.

A mérések szerint a Pó vízállása minden idők legalacsonyabb értékét érte el Piacenza és Cremona térségében. Piemont tartományban hét önkormányzat területén kényszerülnek lajtos kocsikkal megoldani az ivóvízellátást, de további 70 településen adtak ki riasztást és szólították fel a lakosságot a vízzel való takarékoskodásra. Az Olaszország legnagyobb édesvízkészletét tároló Garda-tó vízállása is már csak néhány centiméterrel haladja meg a történelmi mélypontját.

A fenti képen ábrázoltnál egy kicsit nagyobb területről ugyanennek a február 15-ei Sentinel-2 képnek a vegetációt piros színnel kiemelő hamisszínes változatát is megmutatjuk. A csúszka elmozdításával össze tudjuk hasonlítani egy 3 évvel korábban, ugyancsak februárban készült képpel, amelyet szintén a Copernicus program optikai távérzékelést végző Sentinel-2 műholdpárosának egyik tagja készített. Jól kivehető, hogy mennyivel bővebb vízhozama volt akkor a Pónak.

A folyótól észak felé, a kép tetején középtájt feltűnő az olasz ENI energiavállalat Sannazzaro de’ Burgondi település melletti gázfinomítója, amely 2019 szeptemberében egy robbanás okán került a hírekbe. (Képek: módosított Copernicus Sentinel adatok 2020, 2023 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

Európa területén a szárazság és aszály megfigyelésével az EDO (European Drought Observatory) foglalkozik, amely a Copernicus program vészhelyzetek kezelésére létrehívott szolgáltatása (Copernicus Emergency Management Service, CEMS) irányítása alatt működik. Honlapjukon rendszeres időközönként frissített adatokat és aszálytérképeket tesznek közzé.

Kapcsolódó linkek: