Uncategorized

Víztározó Namíbiában

A Namíbiai Köztársaság Afrika déli részén, a Csendes-óceán partján fekszik. A szárazföldön délről a Dél-afrikai Köztársaság, északról Angola, északkeletről Zambia, keletről pedig Botswana határolja. Nevét a Namíb-sivatagról kapta, de területén fekszik a Kalahári-sivatag is. Így nem véletlen, hogy ez a legszárazabb szubszaharai ország Afrikában, népsűrűségében pedig az egész Földön csak Mongólia múlja alul.

Namíbia leghosszabb folyója a 650 km-es Fish, amelynek vizét a Hardap-gát duzzasztja fel. A 25 km2-es felszínű tározó az ország legnagyobb állóvize. Az alábbi hamisszínes Sentinel-2 műholdkép is ennek az ország közepén található régiónak a részletét ábrázolja.

A Sentinel-2 műholdkép 2024. augusztus 28-án, vagyis a déli félteke telén készült. A közeli infravörös csatornán gyűjtött adatok segítségével, vörös színnel emelték ki a növényzetet. Abból viszont nincs túl sok, az is inkább a képen keresztülkanyargó folyó mentén, a duzzasztógáttól délre, mezőgazdasági művelés alatt álló táblák formájában látható. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2024 / feldolgozás: ESA, CC BY-SA 3.0 IGO)

A Kalahári-sivatag nyugati szélén járunk, ez egy forró és száraz vidék. Így a tározó jelentőségét nehéz lenne eltúlozni. Nem csak vízzel, de a gátnál működő erőmű révén elektromos energiával is ellátja a környék lakosságát.

A gáttól mintegy 20 km-re délkeletre, a folyó keleti partján fekszik Mariental városa, a régió fővárosa. A városi környezet vörös és szürke pontok keverékéből áll össze a műholdképen. A Kalahári nyugati részét hosszú homokdűneláncok jellemzik. Ezen némelyike ​​a jobb felső sarokban, a jellemzően sárga színű területen látható, meglepően egységes, párhuzamos formákat mutatva. A kép jobb oldalán feltűnő kerek, fehéres foltok sóval borított kiszáradt tómedrek. A környék főbb útjai a tájat átszelő egyenes, fehér vonalakként azonosíthatók.

Kapcsolódó linkek: