Uncategorized

Újabb grönlandi gleccser színesben

Az elmúlt hónapban a szó szoros értelmében is „színes” hírekkel szolgáltunk a Sentinel blog olvasóinak. Bemutattuk a grönlandi Petermann-gleccsert egy hamis színezésű, a kék és zöld dominálta Sentinel-2A műholdképen. Ugyancsak a Copernicus program optikai és infravörös földmegfigyelő holdjától származó, ezúttal valós színeket visszaadó képeken követhettük, hogy az Irma hurrikán pusztítása nyomán miképpen változott a domináns zöldről barnára a karib-tengeri Brit Virgin-szigetek két tagjának színe.

Most egy másik grönlandi jégfolyam, a Nordenskiold-gleccser vidékére látogatunk egy olyan Sentinel-2A műholdkép segítségével, amelyet az Európai Űrügynökség (ESA) mutatott be szokásos heti földmegfigyelési videósorozatában.

Grönland a maga több mint 2 millió km2-es területével a Föld legnagyobb szigete. Az Antarktiszé után Grönland jégtakarója a második legnagyobb kiterjedésű. Ezek a jégtakarók azonban változnak, mostanában pedig a klíma felmelegedése következtében egyre gyorsuló ütemben. A jégvesztést műholdas távérzékelési módszerekkel követve kimutatták, hogy Grönlandon a 2011 és 2014 közötti időszakban mintegy 1 billió tonnával csökkent a jég mennyisége, ami globális tengerszint-emelkedésbe átszámítva évente 0,75 mm-nek felel meg. A tengerbe jutó édesvíz megváltoztatja a só koncentrációját is, ami kihatással van az óceáni áramlásokra, s így végső soron magára a földi klímára.

A Nordenskiold-gleccser a Sentinel-2A hamis színezésű műholdképén. A felhasznált felvételek 2017. augusztus 8-án készületek. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2017 / ESA, CC BY-SA 3.0 IGO)

A Grönlandon teljesen átlagosnak számító Nordenskiold-gleccser a sziget nyugati partvidékén található. A képen jobbra látható, fehér színnel. A 13 különböző hullámhosszon érzékeny Sentinel-2A felvételeit úgy kombinálták, hogy a vegetáció piros színben jelenjen meg. A növényzetet elsősorban fűfélék és alacsony cserjék alkotják itt. A kép másik uralkodó színe a kék, ami a vízre utal. A világosabb, néhol szinte a fehérhez közelítő árnyalatú, örvénylő mintázatot mutató alakzatok finom üledék keveredését mutatják a vízzel. Ez az ún. gleccsertej. Igen finom szemcséket tartalmaz, amelyeket a jégfolyam eróziója koptatott le a kőzetről, miközben a gleccser anyaga a szárazföld belsejéből a tenger irányába csúszott.

Kapcsolódó linkek: