Uncategorized

Afrika első nagyfelbontású felszínborítási térképe

A Szahara sivatagától a trópusi esőerdőig mindenféle felszínborítási típus megtalálható a kontinensen. Az Európai Űrügynökség (ESA) éghajlat-változási kezdeményezése (Climate Change Initiative, CCI) keretében dolgozó, a felszínborítást vizsgáló kutatócsoport (Land Cover project) elkészítette Afrika első nagyfelbontású térképét, amelyhez a Copernicus program Sentinel-2A műholdjának egy évnyi megfigyeléseit használták fel.

Afrika felszínborítási típusainak osztályozása a Sentinel-2A műholddal gyűjtött adatok alapján. A 20 m-es felbontású térképhez 2015 decembere és 2016 decembere között készített mintegy 180 ezer felvételt használtak fel. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2015-2016/ Land Cover CCI, ESA)

A térképen néhány alapvető felszínborítási típust ábrázoltak, különböző színekkel. Zölddel jelölték az erdős területeket, barnával a bozótos-cserjés vidékeket. Narancssárga a füves, citromsárga a szántóföldi művelés alatt álló terület. Türkiz a vízi növényekkel borított, rendszeresen elöntött terület, rózsaszín a gyér növényzettel (zuzmóval, mohával) jellemezhető vidék. A beépített területek pirosak, a kopár felszínek (mint például a Szahara vagy a Namib-sivatag) sárgásfehérek, a kevés állandóan hóval vagy jéggel borított felszín fehér. Végül a nyílt vízfelületeket kék színnel ábrázolták.

A felszínborításról műholdas távérzékeléssel gyűjtött, egységes minőségű és nagy területre kiterjedő információ fontos a természeti erőforrások védelme, a biodiverzitás fenntartása, a változások követése, a klímaváltozás hatásainak felmérése szempontjából is. Mivel a teljes méretű és felbontású térkép nagysága közel 6 gigabájt, a tanulmányozásának megkönnyítésére egy webes felületet hoztak létre. Ott a felhasználóknak lehetőségük van a térképpel kapcsolatos észrevételeik közlésére is.

A teljes afrikai kontinensről készült felszínborítási térkép jól példázza a multispektrális távérzékelő Sentinel-2 műholdakkal elérhető eredményeket. Azóta a Sentinel-2A-hoz már csatlakozott azonos felszereltségű társa, a Sentinel-2B is. Mivel a Copernicus program folytatásával kapcsolatban az Európai Bizottság hosszú távon elkötelezett, hasonló térképek ismételt előállítása révén a jövőben jól nyomon követhetők lesznek a felszínborítási változások Afrikában is.

Kapcsolódó linkek: