Uncategorized

Megbarnult karibi szigetek

A nemrég elvonult hurrikánok példátlan károkat okoztak és drámaian megváltoztatták a Karib-tenger egyes szigeteit. A társaságunk, amint szeptember elején elvonult az Irma hurrikán és kitisztult az ég, az európai Copernicus program Sentinel-2 optikai földmegfigyelő műholdjaival összehasonlítást végzett a térségről. Az alábbiakban két műholdészlelést mutatunk be. Az első felvétel még a Irma megérkezése (szeptember 6.) előtt, szeptember 2-án, a második a hurrikán elvonulása után, 12-én készült.

 


Virgin Gorda, a Brit Virgin-szigetek egyik tagja a Sentinel-2A műhold szeptember 2-án (balra) és 12-én (jobbra) készített felvételeiből előállított valódi színes műholdképeken. A változások a csúszka mozgatásával jól érzékelhetők. (Első és második kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2017 / Geo-Sentinel Kft.)

A műholdas észlelések összevetése igen markánsan szemlélteti, ahogy a dús trópusi növényzet zöldjét szinte teljes mértékben felváltotta a barna szín. Ennek okai többek között, hogy a hurrikánnal érkező orkánerejű szél a trópusi vegetációt szinte teljesen elpusztította, másrészt a megmaradt levélzetet a viharral járó sós tengervízi elöntés kiszárította felfedvén a barnás színű talajt.

Az Anegada szigetről készített műholdfelvételek összehasonlítása alapján pedig jól áttekinthető az Irma hurrikán által okozott partmenti erózió, a sekély vízben a korallzátonyokon végzett pusztítás mértéke.


Anegada, a Brit Virgin-szigetek csoportjának legészakibb szigete, a szigetcsoport második legnagyobb területű tagja a Sentinel-2A műhold szeptember 2-án (balra) és 12-én (jobbra) készített felvételeiből előállított valódi színes műholdképeken. (Első és második kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2017 / Geo-Sentinel Kft.)

A hurrikán pusztításának mértékét, a tájnak a zöldből barnába való átváltozását érzékelteti az alábbi kép és egy rövid videó, amelyet a Brit Virgin-szigeteknél, helikopteren repülve készítettek és a Daily Mail honlapján tettek közzé.

Egy öbölmenti üdülőhely a Virgin Gorda szigeten Irma pusztítása után (kép: Guillermo Houwer, AP)

Kapcsolódó linkek: