Uncategorized

Deformált ellipszis

Ilyen alakúak lesznek a hamarosan átadandó új Tisza-híd pilonjai, ami miatt az építményt egy ekhós szekérhez is hasonlítják. A híd az épülő M44-es autóút része, Tiszaugnál szeli át a folyót. A híd teljes hossza 556 m. Ebből a 307 m hosszú szakasz halad a folyó felett, a többit a hullámtéri hidak teszik ki a folyó jobb és bal partján. A hídszerkezet Európában egyedülálló, és a világon sincs rá sok példa – olvashatjuk a közelgő műszaki átadásról szóló híradásban. A gyorsforgalmi úton a műtárggyal együtt megépülő 9,9 km hosszú 2×2 sávos útszakaszt is hamarosan – ha minden jól megy, még az idei év vége előtt – birtokba vehetik az autósok. Ez csatlakozik az M44-es 2019-ben átadott Tiszakürt–Kondoros szakaszához.

Az új tiszaugi híd egyedi látványához a 41,6 m magas, deformált ellipszis alakú pilonok mellett a pálya felfüggesztését biztosító, legyező alakban elhelyezett ferdekábelek is hozzájárulnak. Mindez a világűrből, felülnézetből, a Copernicus program Sentinel-2 optikai földmegfigyelő műholdjainak képein persze nem ennyire látványos, mint a helyszínről. Annál inkább a környék átalakulása. A híd építési munkálatai 2019 januárjában kezdődtek, így az alábbi összehasonlításban bemutatott 2018. augusztusi műholdképen megfigyelhető táj igencsak elüt a friss, idén augusztusi állapottól. Az egy nap híján pontosan három év különbséggel készült, valódi színeket mutató két Sentinel-2 kép között a csúszka elmozdításával lehet váltani.

A Tiszát felül az új, tőle délre a jelenleg használt régi tiszaugi híd íveli át. (Képek: módosított Copernicus Sentinel adatok 2021 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

A Duna Aszfalt Zrt. generálkivitelezésében épült híd műszaki átadás-átvétele várhatóan augusztus 31-én fejeződik be.

Kapcsolódó linkek: