Uncategorized

Vulkánkitörés Izlandon

A fővárostól és egyben a szigetország legnagyobb városától, Reykjavíktól mintegy 30 km-re délkeletre, a gyéren lakott Reykjanes-félszigeten fekvő Fagradalsfjall vulkán tavaly és tavaly előtt is aktív volt, július 10-én pedig ismét kitört. A 2021-es kitörés alkalmával egy érdekes, a Copernicus program Sentinel-2 műholdjai kameráinak infravörös „képességeit” kihasználó képet mutattunk arról, hogy még a felhőn keresztül is látható volt a felszínre került izzó láva.

A Copernicus program honlapján, a nap képe rovatban közzétett mostani Sentinel-2 felvétel készítését nem zavarták meg felhők. Így a tájat a valóságoshoz viszonylag közeli színezésben, de a kitörés helyszínén a lávafolyást az infravörös sávokban végzett megfigyelések alapján felerősítve, narancssárga megjelenítésben láthatjuk. Ugyancsak feltűnő a dél–délnyugat irányába terjedő hatalmas füst- és gőzfelhő.

A Fagradalsfjall kitörése 2023. július 11-én készült Sentinel-2 műholdképen. (Forrás: Európai Unió, Copernicus Sentinel-2 kép)

A mostani kitörés nem érte meglepetésként a szakembereket és a helyieket, hiszen az előző hét során több ezer kisebb földrengést regisztráltak a térségben. Szerencsére a völgy, ahol a kitörés zajlik, lakatlan. A hatóságok figyelmeztették a lakosságot és a turistákat, hogy a mérgező gázok kiáramlása miatt inkább maradjanak távol a helyszíntől. A Copernicus program műholdjaival rendszeresen figyelik a Föld vulkáni tevékenységét, hogy szükség esetén hasznos információval láthassák el a helyi hatóságokat, ha védekezésre, a lakók kitelepítésére, mentésére volna szükség.

Kapcsolódó linkek: