Uncategorized

Hortobágy: tavalyi és idei szárazság

Ebben az évben már a nyár elejétől kezdve bejárták a világot az európai szárazságot illusztráló műholdképek – blogunkon is mutattuk ilyeneket. Ugyancsak számos helyen ütött ki erdő- és bozóttűz, Nagy-Britanniától kezdve Skandinávián és Görögországon át Portugáliáig.

Milyen volt az augusztus itthon, a Hortobágyon? Alább olyan nyár végi Sentinel-2 műholdképeket mutatunk be, amelyek teljesen felhőmentes napokon készültek idén augusztus 20-án, illetve majdnem pontosan egy évvel ezelőtt, 2017. augusztus 30-án. Az európai Copernicus földmegfigyelő rendszer 13 különböző színben „látó” Sentinel-2 műholdpárosának adataiból először olyan színkombinációt választottunk, amely a felszín nedvességtartalmára utaló információval szolgál. Ezeken a képeken a sötétkéktől kezdve a sárga, a narancs és a vörös árnyalataiig rendre az egyre csökkenő víztartalom látható. Sötétkékek egyrészt a vízfelületek – folyók, tavak, víztározók –, másrészt az öntözött mezőgazdasági táblák. Az utóbbiak inkább a kép keleti és nyugati szélén tűnnek fel, középen a hortobágyi puszta látható.

(Képek: módosított Copernicus Sentinel adatok 2017-2018 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

A tájékozódást megkönnyítik a hortobágyi halastavak (felül, a képek közepétől egy kicsit balra). A lakott települések jellegzetes világoskék foltjai alapján balra fent Egyek, középtájt felül Hortobágy község, jobbra Balmazújváros, tőle déli irányban (lefelé) Nagyhegyes, jobbra alul pedig Hajdúszoboszló egy részlete is belefért a képkivágásba. Ha a csúszka mozgatásával összehasonlítjuk a két időpontban készített műholdképet, akkor feltűnik, hogy az 2017-es augusztus vége a mostaninál kevésbé volt száraz, a vörös színek nem annyira dominánsak a hortobágyi puszta területén.

A nagy képek bal alsó részletét külön kinagyítva is megmutatjuk, rajta középen egy nagy folttal, amely viszont egyértelműen 2017-ben volt sokkal „vörösebb”. Akkor augusztus elején ugyanis tűz pusztított Nagyiván közelében, mintegy 1000 hektárnyi területen.

Ugyanezen műholdfelvételek alapján, egy másfajta színezéssel megmutatjuk az élő növényzet jelenlétére utaló ún. normalizált vegetációs index (NDVI) térképét is. Itt a zöld árnyalatai alapján ítélhető meg, hogy az adott területre milyen növényborítás jellemző: minél sötétebb a zöld, annál több ott a növényi klorofill.

(Képek: módosított Copernicus Sentinel adatok 2017-2018 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

A vegetációs indexet mutató a képeken – ellentétben az előző, a nedvességtartalmat színkódolókkal – egyértelműen elkülöníthető, hogy vízfelületről, vagy jól öntözött szárazföldi (mezőgazdasági) területről van-e szó. Némi zavart csak a sekély, mocsaras, vízi növényekkel benőtt területek okozhatnak. Talán érdekes a két különböző színkódolással készült kép összehasonlítása is, végül ezt mutatjuk meg a Hortobágy fölött 2018. augusztus 20-án készített Sentinel-2 műholdas mérések alapján.

(Képek: módosított Copernicus Sentinel adatok 2018 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)