Uncategorized

Afrikai tájkép – színesben

Persze hamis színekben, de az efféle „hamisítás” a műholdképeknél nem valamiféle büntetendő cselekedetet takar. Épp ellenkezőleg, így lehet kiemelni olyan részleteket és információkat is, amilyeneket szemmel nem láthatnánk. A hamisszínes képek azon alapulnak, hogy a multi- vagy hiperspektrális távérzékelést végző optikai földmegfigyelő műholdak több hullámhosszon, sőt rendszerint a szemünk által érzékelhető látható fénytartományon túl, infravörösben is érzékenyek. Az efféle felvételeket valamiféle módon érzékelhetővé kell tenni, így a különféle alapszíneket – vörös, zöld és kék – más-más hullámsávokban készült képekhez rendelik.

Ezt tették az Európai Űrügynökségnél (ESA) is, amikor a dél-szudáni Bentiu városa környéki tájról készítettek műholdképet, a Copernicus program 13 sávban érzékeny egyik Sentinel-2 műholdjának felvételei alapján. Az alább bemutatott képen a város középtájt, világos sárgás foltként látható. A Sentinel-2 kamerájának felbontása hullámhosszfüggő, a legjobb felszíni felbontás 10 m-es.

(Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2023 / feldolgozás: ESA, CC BY-SA 3.0 IGO)

Dél-Szudán lakosságának többsége falusi környezetben, mezőgazdasági növények termesztéséből, állattenyésztésből, halászatból él. Az országban jellemzőek az időszakos áradások, a víz a száraz évszakra rendszerint visszahúzódik. Az elmúlt négy egymást követő évben azonban a jelentős áradások falvakat, földeket, utakat öntöttek el. Idén egyes helyeken a víz a 2 m-es magasságot is elérte.

A fenti hamisszínes Sentinel-2 kép 2023 januárjában készült és látványosan mutatja a Bentiu térségében elárasztott területeket (sötétkék, zöld és türkiz színekben, az utóbbi világosabb árnyalatok a hordalékot emelik ki). A színezéshez a közeli infravörös adatokkal is dolgoztak. Ugyanez a módszer pirossal jeleníti meg az élő növényzetet, amely leginkább a folyók közelében jellemző.

Bentiu városa, amely szigetként emelkedik ki az elárasztott területből, a Bahr el-Ghazal folyó déli partján épült. A túlparton található kisebb település neve Rubkona. A műholdkép közepébe nagyítva jól látható a két várost összekötő híd is. Rubkonától északra a négyzet alakú terület egy hatalmas menekülttábor, ahol az árvizek miatt otthonukat vesztett és kitelepített lakosság egy részét is elhelyezték. Ezek a műholdképen látszó száraz területek és utak valójában a víz szintje alatt fekszenek, gátak által védve az elöntéstől.

A nagyobb területet mutató képhez visszatérve, a Bentiutól északkeleti irányba kanyargó Bahr el-Ghazal először a No-tavat éri el, majd azon átfolyva a Fehér-Nílusba torkollik. A kép közepétől egészen a jobb alsó sarkáig húzódó mocsaras terület (Szudd) Afrika egyik legnagyobb kiterjedésű vizes élőhelye, számos itt honos emlős és madár, valamint költöző madarak otthona.

Kapcsolódó linkek: