Tűz a Kilimandzsárón

Afrika legmagasabb hegye a Tanzánia területén, a kenyai határnál található, 5895 m magas Kilimandzsáró. Október elején arról szóltak a hírek, hogy az Egyenlítőtől 320 km-re délre fekvő hegy oldalában tűz ütött ki, amely a nagy magasság, a domborzati viszonyok, a száraz növényzet és az erős szél miatt gyorsan terjedt, így oltása gondot okozott a helyi hatóságoknak.

A Kilimandzsáró egy kihunyt rétegvulkán, a legmagasabb magában álló hegy az egész Földön. Kedvelt turistacélpont, évente több tízezren másszák meg. A tűz terjedése és a füst miatt az éppen a helyszínen tartózkodó hegymászócsoportokat is evakuálni kellett. Bár a tűz pontos oka nem ismert, felmerült a gyanú, hogy valamiképpen köze lehet a hegymászókhoz. A lángok október 11-én lobbantak fel 3000 m-es magasságban, egy pihenőhelyen, és a hírek szerint csak 16-ára sikerült megfékezni a tüzet. A világörökség részét képező Kilimandzsáró oldalában közel 100 km2-en pusztult el a növényzet, ez a nemzeti parki terület mintegy 5%-a – közölte a Tanzániai Nemzeti Parkok Igazgatósága (TANAPA).

A Copernicus program Sentinel-2 földmegfigyelő műholdpárosának két képét hasonlíthatjuk össze alább, a csúszka elmozdításával. Az egyik még a tűzeset előtt, október 5-én készül, a másik pedig akkor, amikor még lángolt a növényzet. Egyik kép készítése idején sem volt felhőmentes az ég a Kilimandzsáró fölött, így a fehér pamacsok kitakarják a táj egy részét. A hamis színezés pirossal emeli ki a növényzetet a hegy oldalán. Az október 15-én készült Sentinel-2 képen azért kivehető a hely délkeleti oldalán felperzselt terület, s még inkább a nyugati irányban terjedő sűrű füstfelhő.

(Képek: módosított Copernicus Sentinel adatok 2020 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

A Kilimandzsárón legutóbb 2016 októberében volt nagy kiterjedésű tűz. A jelek szerint egyre gyakoribbak a tűzesetek, feltehetően nem függetlenül a klíma változásától. Ugyancsak – legalább részben – ennek a számlájára írandó, hogy az előrejelzések szerint hamarosan végleg eltűnik a csúcsot borító nevezetes hó- és jégsapka is. Kutatások szerint 1912 és 2000 között a hómennyiség több mint 80%-kal csökkent.

Kapcsolódó linkek: