Uncategorized

Maldív-szigetek

Jóformán mind az 1200 kisebb-nagyobb sziget rákerült erre a műholdképre, amelyet a Copernicus program két Sentinel-3 műholdjának egyikével készítettek. A fedélzeten működő, 21 optikai és infravörös sávban érzékeny OLCI (Ocean and Land Colour Instrument) berendezés egyszerre 1270 km széles sávokat tud leképezni, 300 km-es felszíni felbontással.

A Maldív-szigetek majdnem felhőtakarástól mentes, valódi színeket mutató Sentinel-3 műholdképe 2020. március 29-én készült. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2020 / feldolgozás: ESA, CC BY-SA 3.0 IGO)

A Maldív-szigetek az Indiai-óceánban fekszenek, India déli csücskétől – amely a kép jobb felső sarkába is belóg – mintegy 700 km-re délnyugatra. A Maldív Köztársaság az óceán kb. 90 ezer négyzetkilométeres területét foglalja el, turisták népszerű célpontja. A festői korallszigetek észak–déli irányban 820 km hosszan, kelet–nyugati irányban 130 km szélességben szóródnak szét. Egy tipikus atoll egy nagy, gyűrű alakú korallzátonyból és rajta számos kis szigetből áll. Az itt látható Sentinel-3 műholdkép abból a szempontból különleges, hogy a Maldív-szigetek nagy részét általában felhők takarják el a műholdak kamerái elől. Most csak a délen (a kép alján) elhelyezkedő Huvadhu és Addu nevű atollok nem láthatók jól a felhők miatt. Az Indiai-óceán fölött feltűnő többfajta felhőalakzat más-más magasságokban húzódik.

A félmilliós lakosú Maldív-szigetek számít a Föld egyik legalacsonyabban fekvő országának. Jelenlegi szárazföldjeinek több mint 80%-a (!) 1 m-es tengerszint feletti magasság alatt fekszik. A szigetek így igencsak ki vannak téve az óceán és az időjárás viszontagságainak. A klímaváltozás következtében a számítások szerint az átlagos globális tengerszint az évszázad végéig akár 1 métert is emelkedhet, ami azt jelenti, hogy a szigetek jórészt a víz alá kerülhetnek.

November 10-én, a kaliforniai Vandenberg Légitámaszpontról, egy Falcon-9 rakétával tervezik indítani a Copernicus program legújabb műholdját. A Sentinel-6 Michael Freilich ugyancsak egy majdani páros első tagja lesz. Fő feladata az 1990-es évek óta folyamatosan gyűjtött tengerszintmagassági adatsor folytonosságának biztosítása. A radaros magasságmérések segítségével pontosan nyomon lehet követni a változásokat.

A Maldív-szigeteket ábrázoló Sentinel-3 műholdképet, valamint a hamarosan induló Sentinel-6 Michael Freilich műhold tengerszintmagasság-méréseinek fontosságágát bemutató videó. (Forrás: ESA)

Kapcsolódó linkek: