Uncategorized

Szigetkistestvér

Október utolsó napján egy víz alatti vulkánkitörés nyomán új kis sziget emelkedett a Csendes-óceán felszíne fölé – számoltak be róla a napokban a híradások. A helyszín a Japánhoz tartozó, Tokiótól 1200 km-re délre fekvő Iótó (Iōtō, régebbi nevén Ivo Dzsima, Iwo Jima) partvidéke, ahol a feltörő és megszilárduló láva a felszín fölé emelkedve egy valószínűleg hosszabb ideig fennmaradó képződményt hozott létre. A vulkáni aktivitás október 21-én kezdődött.

A mindössze alig 30 km2-es területű Iótó, avagy a „kénsziget” maga is vulkáni eredetű, az Ogaszavara-szigetcsoport (Ogasawara) része. Legmagasabb pontja a 169 m-es, a sziget délnyugati csücskében emelkedő Szuribacsi-hegy (Suribachi). Iótó a nevét az ott feltörő kéntartalmú gázokról kapta. A mostani új szigetecske a nagyobb „testvérének” déli partja közelében bukkant fel, ahogyan azt az alábbi Sentinel-2 műholdképpár is illusztrálja.

A két Sentinel-2 műholdkép a csúszka elmozdításával hasonlítható össze. (Képek: módosított Copernicus Sentinel adatok 2023 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

Az október 18-án készült felhőmentes műholdképen még semmi sem látszik azon a helyszínen, amelyet a november 2-ai képen sárga ellipszissel megjelöltünk. A jelölésre már csak azért is szükség volt, mert a november eleji felvételt a felhők zavarták. A hamisszínes, a növényzetet pirossal kiemelő műholdképen ennek ellenére jól kivehető a változás. A figyelmes szemlélő a szürke ovális foltból feltörő füst- és gőzfelhőt, valamint az óceánban keleti irányban hosszan kiterjedő világosabb elszíneződést is észreveheti a második képen. Ez utóbbit feltehetően a víz alatti vulkánkitörésben keletkező habkő okozza (ezek a lávából megszilárduló, lyukacsos, ezért a víznél kisebb sűrűségű kődarabok).

Vulkánkitörés ide vagy oda, Ivo Dzsima neve a múlt századi történelemből hangozhat ismerősnek. A 2. világháború vége felé, 1945 februárjában és márciusában zajlottak itt heves harcok, amelyek végén az Amerikai Egyesült Államok elfoglalta a Japán Birodalomhoz tartozó, stratégiai fontosságú repülőtérrel rendelkező földdarabot. A 36 napos kíméletlen csatában 26 ezer amerikai sebesült meg, 6800-an estek el. Japán részről a húszezer védőből csupán 1083-an maradt életben. A repülőtér futópályái a fenti Sentinel-2 műholdképeken (különösen a felhőmentes októberin) jól láthatók. A szigeten egyébként nincs az ott működő katonai támaszpont alkalmazottain kívül más lakó.

Kapcsolódó linkek: