Uncategorized

Olvadéktavak Grönlandon

Tavasszal és nyáron, amikor a levegő felmelegedik és a grönlandi jégmezőt magasabb szögben éri a beeső napfény, olvadéktavak alakulnak ki a jég tetején. Az olvadékvízből álló tavak mind a szárazföldet borító, mind a tengeri jégtakarón megjelenhetnek. Az alábbi Sentinel-2 műholdképen türkiz színű foltokként láthatók.

Olvadéktavak a Grönland nyugati részét borító jégtakarón, Avannaata község (valójában tartományszerű közigazgatási egység) területén, egy 2022. augusztus 29-én készített Sentinel-2 műholdképen. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2019 / feldolgozás: ESA, CC BY-SA 3.0 IGO)

Amikor a gleccserek felszínén megolvad a hó és a jég, a víz a közeli mélyedésekben gyűlik össze. Ezek az olvadéktavak pozitív visszacsatolással tovább gyorsítják az olvadást, hiszen a bejövő napsugárzásból többet nyelnek el és kevesebbet vernek vissza, mint a fehér jégfelület.

A műholdképen – amely az Európai Űrügynökség (ESA) heti földmegfigyelési videósorozatában szerepelt – a Cukorsüveg-öböl (a Baffin-öböl északkeleti folytatása) területét, az Upernavik nevű szigetvilág egy részét mutatja. (A Cukorsüveg-öböl a nevét egy itt található, cukorsüvegre emlékeztető kúpos alakú szigetről kapta.)

(Forrás: ESA)

A grönlandi jégtakaró a legnagyobb az északi féltekén. Észak-déli irányban 2220 km hosszan húzódik, van, ahol 1100 km széles. Átlagos vastagsága másfél kilométer. Az idei forró nyarat az egész északi félteke megszenvedte. Grönlandot az évszak vége felé érte szokatlanul erős hőhullám, így még szeptemberre is maradtak olvadéktavak, holott ezek inkább a nyár közepére jellemzők. Az időjárási körülmények miatt hosszan elhúzódó nyár következtében a korábbi években megszokottnál több olvadékvíz jutott a tengerbe. A grönlandi szárazföldi jégtakaró olvadása nyomán lassan de biztosan emelkedik a tengerek vízszintje, ami az alacsonyabban fekvő szigeteken és partvidékeken élő emberek számára jelent majd egyre nagyobb gondot.

Nemrég a Nature Climate Change című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a jégolvadás következtében tapasztalható tengerszint-emelkedés igazából már akkor is megállíthatatlan volna, ha valamilyen csoda folytán egyik napról a másikra megszüntetnénk a fosszilis tüzelőanyagok felhasználását… A grönlandi jégtakaró 2000 és 2019 közötti veszteségeit műholdas mérések alapján számba vevő kutatás szerint az évszázad végéig legalább 30 cm körüli tengerszint-emelkedés írható majd csak ennek a hatásnak a számlájára.

Kapcsolódó linkek: