Uncategorized

Nyáron gyorsuló grönlandi gleccserek

Az utóbbi időben éves átlagban kicsit lassult Grönland négy legnagyobb gleccserének mozgása, de a nyári hónapok alatt természetesen „meglódulnak”. Hogy pontosan mennyire, azt az európai Copernicus földmegfigyelő program Sentinel-1 radaros műholdpárosával mérték meg, 2014 és 2017 között. A Sentinel-1A 2014-ben állt pályára. Két évvel később a Sentinel-1B-vel kiegészülve a rendszer 6 napos időközönként képes megfigyeléseket végezni az egész földfelszínről. Ilyen gyakoriság mellett a gleccserek vizsgálatában is új eredményekre számíthatnak a kutatók.

A jórészt jéggel borított Grönland négy legnagyobb gleccserében (Jakobshavn, Petermann, Nioghalvfjerdsfjorden és Zachariae) tárolt jég, ha mind elolvadna, 1,8 méterrel emelné meg a világtengerek szintjét. Ennek a négy óriásnak a mozgását vizsgálták a Sentiel-1 adatok segítségével. A kutatók tanulmánya a The Cryosphere című folyóiratban jelent meg nemrég.

Az eredmények alapján a négy nagy gleccser valamivel lassabban halad az óceán felé, mint a megfigyelési időszakot megelőző években. A Jakobshavn-gleccser a szokatlanul meleg nyár miatt 2013-ban évente 17 km-t mozdult el, ez a sebesség mintegy 10%-kal csökkent. Nyaranként ugyanakkor a melegebb időjárás megteszi a hatását: az évszak három hónapja alatt a jégfolyamok akár a negyedével is felgyorsulhatnak a téli időszakban jellemző sebességükhöz képest.

A jégmozgás átlagos sebessége 2014. október és 2017. február között a Jakobshavn (a), Petermann (b), Nioghalvfjerdsfjorden és Zachariae (c) nevű grönlandi gleccsereknél, Sentinel-1 apertúraszintézises radarmérések alapján. (Kép: Lemos et al. 2018, The Cryosphere, 12, 2087)

A hasonló kutatások alapvető fontosságúak a sarkvidéki jégtakaró változásának jobb megértéséhez, a klímaváltozás hatásának, a várható tengerszint-emelkedésnek a modellezéséhez. A radaros módszer különösen hasznos, hiszen borult, felhős időben, illetve a hosszú sarkvidéki éjszakák alatt is ugyanúgy alkalmazható. A korábbi kutatások szerint 1992 és 2011 között Grönland jégtakarójának tömegvesztési sebessége 142±49 gigatonna/év volt. 2011 és 2014 között ez az érték számottevően, 269±51 gigatonna/évre növekedett.

Kapcsolódó linkek: