Uncategorized

Messze száll a kanadai erdőtüzek füstje

Május elején több mint 100 helyszínen lobbantak fel bozóttüzek Kanada nyugati részén. Május 10-éig, egy hét leforgása alatt Alberta és Brit Columbia tartományokban 390 ezer hektárnyi terület vált a tűz martalékává. (Európai összehasonlításban ez meghaladja egész Luxemburg területét.) A természeti csapás nyomán közel 30 ezer embernek kellett elhagynia otthonát. Ráadásul a tüzekből származó, egészen a troposzféra tetejéig felszálló és a szelek szárnyán tovaterjedő füst az észak-amerikai kontinens jelentős részének egét beborította. Olyannyira, hogy a füstfelhő eljutott a földrész túlsó, keleti partvidékére, sőt még sokkal tovább, az Atlanti-óceán fölé is. Ezt mutatja a Copernicus földmegfigyelési program egyik Sentienl-3 műholdjának május 9-én készült felvételeiből összeállított alábbi kép.

(Forrás: Európai Unió, Copernicus Sentinel-3 műholdkép)

Május eleje általában az erdő- bozóttüzek fellobbanásának szezonja Albertában. Ilyenkorra elolvad a hótakaró és felszínre kerül az előző évi elszáradt növényzet, amely könnyen lángra kap. Idén pedig a tavasz időjárása szokatlanul száraz és meleg volt, így nem meglepő a sok tűzeset.

Ilyen esetekben a műholdas távérzékeléssel végzett megfigyelések segítenek a tüzek és a füst hatásának átfogó, nagy területre kiterjedő felmérésében. A Copernicus program légkörmegfigyelő szolgáltatása (Copernicus Atmosphere Monitoring Service, CAMS) pontos és gyors globális előrejelzéseket ad a levegő minőségével kapcsolatban. A cél az emberi egészséget és a környezetet érő káros hatások elleni védekezés elősegítése.

Kapcsolódó linkek: