Uncategorized

Oslo, Norvégia

A Európai Űrügynökség (ESA) honlapjának heti földmegfigyelési sorozatában legutóbb Norvégia fővárosát és egyben legnagyobb városát, Oslót és környékét mutatták be egy Sentinel-2 műholdkép segítségével. Az alkalom az volt, hogy május 23–25. között egy a klímaváltozás témáját körüljáró nagy űrkutatási konferenciát (IAF Global Space Conference on Climate Change) rendeznek itt.

A viszonylag friss, április 22-én készült műholdkép egy gyakran alkalmazott hamisszínes megjelenítésben látható. Az efféle képek előnye, hogy az emberi szemmel nem látható hullámsávokban gyűjtött információt is meg tudják jeleníteni. Az élő növényzetet pirossal kiemelő színezéshez például a Sentinel-2 kamerájának a közeli infravörös tartományban készített felvételét használták fel.

Oslo egy április 22-én készített hamisszínes Sentinel-2 műholdképen. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2023 / feldolgozás: ESA, CC BY-SA 3.0 IGO)

Maga a város a kép felső részének közepén, szürkés színekben látható. Körülötte a sötétpiros foltok kiterjedt erdőségekre utalnak. A képen a vízfelületek sötétkék színűek, kivéve néhány helyet, ahol a nagy mennyiségű hordalék miatt megjelennek a türkiz árnyalatai is. A város egy fjord (az Oslo-fjord) északi partján épült, hozzá tartozik számos kis sziget is, amelyekkel az összeköttetést hajók és kompok biztosítják. Ezek a szigetek különösen nyáron népszerű kirándulóhelyek.

Az április képen a várostól északnyugatra (a bal felső sarokban) még mindig hó borította a magasabb hegyeket. Ezért és a még befagyott kisebb tavak miatt vannak a képen a fehér foltok. Ugyanakkor a jobb oldalon a Svelle- és Øyeren-tavakat már elérte az olvadás, sőt a beléjük ömlő vízfolyások által szállított vízzel együtt érkezett az türkiz különféle árnyalatait adó, a vízben lebegő finom szemcsés hordalék. A két tó között a Glomma folyó több ágra szakadó torkolata helyezkedik el. Ez Norvégia leghosszabb folyója, az Øyeren-tóba északkeletről ömlik, majd onnan déli irányba folytatva útját, az Oslo-fjord külső részén torkollik az Északi-tengerbe.

Kapcsolódó linkek: