Uncategorized

Kínai szélturbinák

Munkába állt és csatlakoztatták az elektromos hálózathoz a világ első 16 megawatt teljesítményű szélturbináját – számolt be róla nemrég a Hszinhua (Xinhua) kínai állami hírügynökség. A már elektromos energiát termelő szerkezetet az ország keleti Fucsien (Fujian) tartományában, a tengerpart közelében, a Tajvani-szorosban telepítették.

A környéken kiterjedt szélerőművek találhatók, amelyek jól felismerhetők a Copernicus program Sentinel-1 radaros műholdképein. A radaros amplitúdóképeken a sima tengervíz sötét, mivel nem a műhold irányába veri vissza az onnan oldalirányban lebocsátott radarimpulzusokat. A tengeren vagy a tengerben található kiterjedt fémtárgyak viszont erős radarvisszhangot produkálnak. Ilyenek például a hidak, a hajók, de a szélerőművek turbinái is. Ez utóbbiaknál árulkodó jel, hogy szabályos lineáris vagy mátrixszerű mintázatban, hálózatszerűen helyezkednek el, valamint az eltérő időpontban készült radaros műholdképeken természetesen ugyanott találhatók – nem mozdulnak el, mint a hajók. Alább egy hamis színezésű Sentinel-1 radarképet láthatunk Fucsien tartomány partvidékének egy részletéről.

A Sentinel-1 radarkép 2023. július 12-én készült, középtájt Pingtan szigetével. Ez Fucsien tartomány legnagyobb, egyben egész Kína ötödik legnagyobb szigete. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2023 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

A most üzembe helyezett világrekorder turbina lapátjai egyébként 123 m hosszúak, így forgásuk közben közel 50 négyzetméteres – mintegy hét focipályányi – területet súrolnak. A várakozások szerint csak ez az egy turbina évente 66 millió kWh elektromos energiát állíthat elő, ami 36 ezer háromfős átlagos háztartás felhasználását fedezi. Ezt amúgy 22 ezer tonna szén elégetésével lehetne produkálni. A turbina egy 152 m – vagyis több mint 50 emelet – magas építményre került.

Kapcsolódó linkek: