Uncategorized

Új híd Romániában

Méghozzá Európa harmadik leghosszabb függőhídja, amelyet nemrég adtak át Románia keleti részén, Brăila mellett. A híd a Duna felett ível át, közel 2 km a hosszúsága, Brăila és Galați térségében jelentősen javítja majd a forgalmat: lerövidülnek az autós utak, csökken a levegőszennyezés (már ameddig meg nem nő meg a forgalom annyira, hogy eléri vagy meg is haladja az eddigit…). A híd építését az Európai Unió kohéziós alapjából 363 millió eurós összeggel támogatták. Egyúttal ez lett a leghosszabb a Duna összes hídja közül.

A Copernicus program honlapján a nap képe rovatban egy július 6-án készült Sentinel-2 optikai műholdképet mutattak be a híd felavatásának alkalmából. Mi most Sentienel-1 radarképekkel készültünk, sőt az összehasonlítás kedvéért 5 évvel korábbi adatokat is kikerestünk az archívumból, a Sentinel Hub EO Browser alkalmazása segítségével. A híd és a felvezető utak építése előtti és utáni állapot a csúszka elmozdításával könnyen összehasonlítható. A hídépítési munkálatok 2018 decemberében indultak, a két fő pillér 2021 májusában készült el.

(Képek: módosított Copernicus Sentinel adatok 2018, 2023 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

A képeken a délről észak felé folyó Duna bal partján láthatjuk a mintegy 180 ezres lakosú Brăila városát. A település házai – ahogy maga a híd is – erős radarvisszhangot produkálnak, ezért nagy intenzitással látszanak az apertúraszintézis elvén működő Sentinel-1 radaros földmegfigyelő műhold képein. A híd a várostól északra található. A képek színezéséhez a különböző polarizációjú radaros amplitúdóképeket használták fel. A környező szántóföldeken termesztett növények természetesen nem ugyanazok voltak 2018 és 2023 nyarán, innen a táblák alkotta foltminta látványos eltérése a két képen.

Kapcsolódó linkek: