Uncategorized

A Panama-csatorna szárazság idején

Az elmúlt hónapokban Panamában szokatlanul hosszú idejig tartott a száraz évszak. A szárazság a közép-amerikai ország területén épült, a Csendes-óceánt a Karib-tengerrel (közvetve az Atlanti-óceánnal) összekötő fontos hajózási útvonal, a Panama-csatorna forgalmára is hatással van. A csatorna üzemeltetéséért felelős hatóság víztakarékossági okokból napi 32 hajóban maximálta a csatornán áthaladó hajók számát és korlátozásokat vezetett be a rakomány tömegére is.

A 83 km hosszú csatornát 17 mesterséges tó (közülük a legnagyobb a 33 km hosszan elnyúló Gatún-tó), valamint számtalan kiszélesített természetes, illetve mesterségesen létrehozott csatornaszakasz, továbbá két zsiliprendszer alkotja. A zsilipelések alkalmával folyik el a víz, ezért kell ezeknek az alkalmaknak a számát most korlátozni.

Az európai Copernicus földmegfigyelő program honlapján, a nap képe sorozatban két Sentinel-1 radarműholdas felvételt mutattak be. Az egyik idén júliusban, a másik a tavalyi évben, ugyanebben a hónapban készült. A radarműholdas képeken a vízfelületek sötétek, jól megkülönböztethetők a műholdról lebocsátott radarimpulzusokat többé-kevésbé visszaszóró szilárd földfelszíntől. A két kép között a legszembeötlőbb különbség a csatornáról északkeletre fekvő Alajuela-tó – a Panama-csatorna egy szakasza vízutánpótlásának forrása – kiterjedésében mutatkozik meg.

A 2022. július 15-én (balra) és 2023. július 22-én (jobbra) készült Sentinel-1A radarképek tanúsága szerint az Alajuela-tó idén sokkal kevesebb vizet tartalmaz. (Forrás: Európai Unió, European Union, Copernicus Sentinel-1 kép)

A fenti összehasonlításhoz képest az alábbi, kombinált színes képpel mi még egy évvel korábbra is visszamentünk az időben. Három különböző év júliusi Sentinel-1 képéhez a vörös, zöld és kék alapszíneket rendeltük, majd az egészet összegeztük. Így a színek segítségével még feltűnőbbé tehetők a változások. A fehér azt jelenti, hogy az adott helyen a három év alatt lényegében nem változott a műholdra visszajutó radarjelek intenzitása. Ahogy az várható, a kombinált kép kék színe az Alajuela-tó északi részén ugyancsak azt jelzi, hogy a harmadik, vagyis az idei évben az a terület szárazra kerül. A képen itt-ott felbukkanó egyéb színes foltok más felszínváltozásokra is utalnak.

A Panama-csatorna három Sentinel-1 radarképéből összeállított kombinált kép. A színek kiosztása: vörös – 2021. július 20., zöld – 2022. július 27., kék – 2023. július 22. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2021–2023 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

A Sentinel-1 radarképeken nem csak a vizek és a terep különböztethetők jól meg. A legintenzívebb radarjeleket a beépített területek (városok), valamint a hajók produkálják. A Panama-csatorna északi és déli végénél épült Colón, illetve Panamaváros közelében a tenger sötét hátteréhez képest különösen feltűnő pöttyök például a csatornán való áthaladásukra várakozó nagy óceánjáró hajók.

Kapcsolódó linkek: