Blog

EU és ESA: együtt a klímaváltozás jobb megértéséért

Az Európai Bizottság és az Európai Űrügynökség (ESA) egyesíti erőit a földmegfigyelő műholdak és az általuk szolgáltatott információk felhasználásának felgyorsítása érdekében, hogy ezzel is segítsenek szembenézni az éghajlatváltozás sürgető kihívásával. A két szervezet már eddig is szorosan együttműködött a földmegfigyelés területén, hiszen az ESA a legfőbb partner az Európai Unió (EU) Copernicus programjának végrehajtásában, a műholdak gyártásának és felbocsátásának megszervezésében. A november elején a spanyolországi Sevillában megrendezett Európai Űrhéthez (EU Space Week) kapcsolódó új megállapodás kifejezetten a klímaváltozásra koncentrál, hogy javíthassák kontinensünk döntéshozóinak tájékozottságát, elősegítve az éghajlatváltozás hatásainak mérséklését, valamint az azokhoz való az alkalmazkodást, különös tekintettel az európai zöld megállapodásra (Green Deal). Ez utóbbi ambiciózus célja, hogy 2050-re Európa az első klímasemleges földrésszé váljon.

A földi éghajlati rendszer fő összetevőinek mindegyike tanulmányozható műholdas eszközökkel. A műholdas mérések nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy ma a klímaváltozás tényéről tudományos bizonyítékok alapján beszélhetünk, valamint alapvető szerepet játszanak a jövőbeli folyamatok modellezésében és a szükséges lépések előkészítésében is. (Kép: ESA)

Az éghajlati válság kétségkívül a legnagyobb globális kihívás, amellyel ma az emberiségnek szembe kell néznie. A folyamat messzemenő következményekkel jár bolygónk ökoszisztémáira, a gazdaságra és a társadalomra. Klímaügyekben az űrtechnológiának és a műholdakkal, globális lefedettséggel, egységes minőségben gyűjtött adatoknak egyre kritikusabb a szerepe. Már most is több évtizedre visszanyúló, páratlanul értékes műholdas adatok állnak rendelkezésre, a gyűjtésüket pedig folytatni kell. Az éghajlatváltozással kapcsolatos mindenfajta lépés, intézkedés és alkalmazkodás megköveteli a hasznosítható hiteles információkhoz való azonnali hozzáférést.

A most megkötött megállapodás értelmében az ESA és az Európai Bizottság Éghajlat-politikai Főigazgatósága (Commission’s Directorate-General for Climate Action, CLIMA) egyesíti szakértelmét és erőforrásait az éghajlatváltozás kutatásában. Ez alatt elsősorban az EU Copernicus programját és annak szolgáltatásait, valamint az ESA Space for a Green Future programját kell érteni. Az ESA FutureEO földmegfigyelési programja pedig új tudományos ötleteket, fejlesztéseket, „zöld innovációt”, azok hasznosítását támogatja a műholdas távérzékelés területén, segítve a jelen és a jövő környezeti kihívásainak kezelését is.

A megállapodást az ESA részéről Josef Aschbacher főigazgató (balra), az Európai Bizottság képviseletében Kurt Vandenberghe klímapolitikai főigazgató írta alá. (Kép: Európai Bizottság)

Az ESA és a CLIMA megállapodása szorosabbra fűzi az eddigi együttműködést, még több lehetőséget keresve az űralapú megoldások használatára az éghajlatváltozás mérséklésére és az ahhoz való alkalmazkodásra. A tervekben szerepel például az üvegházhatást okozó gázok kibocsátására, az erdőirtásra, a metánszivárgások felderítésére vonatkozó jobb műholdas megfigyelési, ellenőrzési megoldások keresése, olyan jogszabályok azonosítása, amelyek számára hasznosak lehetnek a földmegfigyelési információk, továbbá a megújuló energia hasznosításának elősegítése. A kezdeményezés célja továbbá, hogy segítse az ipari szereplőket és állami szervezeteket a kockázatok felmérésében és a szén-dioxid-mentesítési stratégiák végrehajtásában.

Kapcsolódó linkek: