Kis sziget, nagy vulkánkitörés

„A 21. század egyik legnagyobb vulkánkitörése zajlik a Csendes-óceánon” – állítja már a Telexen megjelent cikkének címében is Harangi Szabolcs geológus-vulkanológus. A Csendes-óceán déli részén, a Tongai Királysághoz tartozó szigetvilágban 2014 decemberében tört ki először az a vízalatti vulkán, amely akkor két apró sziget, Hunga Ha’apai és Hunga Tonga között új szárazföldi kapcsolatot teremtett. Ez volt az a vulkán, amelynek legújabb aktivitása 2021 decemberében indult, és most januárban hatalmas kitörésekkel vétette magát észre.

Január 15-én, helyi idő szerint késő délután történt a legnagyobb kitörés. Amint a fent idézett cikk fogalmaz, „fotók, videófelvételek nem készültek a kitörésről, a vulkáni működés híre mégis bejárta a világsajtót. Néhány évtizede feltehetően nem is tudtunk volna róla, azonban ma már más a helyzet. A Földön nem történhet már egyetlen eldugott helyen sem vulkánkitörés, amiről ne lenne rögtön információnk. A műholdas érzékelők ugyanis mindent látnak.” Valóban, a sajtóban számos műholdfelvételt lehetett látni erről és a közel két nappal korábbi, ezt megelőző kitörésről. „A Föld feléjük eső féltekéjét folyamatosan szemmel tartó geostacionárius meteorológiai műholdak felvételeiből látványos animációkat állítottak össze ” – írta az Űrvilág cikke. Ezek közül láthatók is ott az amerikai GOES-17 és a japán Himawari-8 felvételei. A vulkáni por és hamu a légkörben mintegy 20 km-es magasságig emelkedett, a környező szigeteket szökőár érte el – szerencsére 1 m-nél nem sokkal magasabb hullámokkal –, amelynek hatását később még Japán, Észak- és Dél-Amerika partvidékein is érzékelték. A kitörés hangja több mint 1000 km távolságban is hallható volt, a Földön körbeutazó légköri nyomáshullámot pedig világszerte detektálták – Magyarországon is.

Mi most egy friss, január 15-én (magyar idő szerint 18:08-kor, tehát már a nagy kitörést követően) készült radaros műholdképet hasonlítunk össze az európai Copernicus földmegfigyelési program Sentinel-1 műholdjaival korábban készített képekkel. Nyugatra (a képen balra) Hunga Ha’apai, keletre (jobbra) Hunga Tonga látható. A radarmegfigyelésekkel már a kitörés közben, a hamufelhőn át is információt lehet szerezni a történésekről. Az alábbi színezett képen, amelyhez az alapszínek közül a vöröset a legújabb, január 15-i Sentinel-1 kép adja, a zöldet a 2022. január 3-i, a kéket pedig a 2021. november 4-i – tehát még a mostani aktivitási sorozat beindulása előtt készült – képen jól látszik, hogy a két korábbi sziget között 2014 óta meglevő szárazföldi összeköttetés egyszerűen eltűnt.

(Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2021–2022 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

A fehér hiánya a kombinált radaros műholdképen, a szivárvány színeinek dominanciája azt illusztrálja, hogy a Sentinel-1 mérésekkel lefedett alig több mint 2 hónapos időszakban a felszín folyamatosan változott.

Kapcsolódó linkek: