Uncategorized

Hó a Szaharában

Ritka jelenséget kapott lencsevégre az európai Copernicus földmegfigyelő program Sentinel-2 optikai és infravörös távérzékelő műholdpárosának egyike Algéria északnyugati részén, a Szahara peremén. A sivatag területének egy részét ugyanis hó borította. Az év egyes időszakaiban a Szahara a Föld legforróbb területei közé tartozik ugyan, a hóesés mégsem példa nélküli – noha nem is mondható túlságosan gyakorinak a környéken. Habár éjjelenként igen hideg is tud lenni a Szaharában, a csapadékhoz szükséges felhőzet ritka vendég. A jelentések szerint helyenként 40 cm vastag hótakaró most sem maradt meg sokáig, csak a szerencsének köszönhető, hogy a műhold épp jókor, a havazást követő napon haladt át a terület felett, hogy a felvételeit elkészítse.

Szerencsés pillanatban elkapott Sentinel-2 műholdkép a Szahara algériai részéről, 2018. január 8-án. Az időjárási jelenség ritkaságára jellemző, hogy az elmúlt közel négy évtizedben ez a mostani csupán a negyedik alkalom volt (1979, 2016 és 2017 után), amikor hóesést jegyeztek fel itt. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2018 / ESA, CC BY-SA 3.0 IGO)

A Sentinel-2 műholdak összesen 13 színben, a spektrum látható és infravörös tartományában érzékenyek. Ez a kép hamis színezésű, ami pirossal kiemeli a vegetációt – még ha az adott területen nem is jellemző a dús növényborítás. A kép bal oldalán, a középvonalnál kicsit lejjebb egy település (El Bayadh), tőle északkeletre egy megművelt erdőrészlet látható (a színezésnek hála, pirosas árnyalatban). A fehér hóborítás nem csak a hegyeket, de a homokdűnéket is befedi.


A műholdképet az Európai Űrügynökség (ESA) heti földmegfigyelési videósorozatában mutatták be.

Kapcsolódó link: