Uncategorized

Hőhullám Délnyugat-Európában

A Copernicus adatok, információk, szolgáltatások népszerűsítése céljából nemrég elindult a nap képe (Image of the Day) rovat a program honlapján. Az érdeklődők fel is iratkozhatnak a levelezőlistára, s akkor minden nap e-mail formájában értesülhetnek az adott napra kiválasztott képről és elolvashatják a hozzá tartozó rövid magyarázatot.

Június 15-én egy Sentinel-3 műholdkép érkezett, amely az Európa délnyugati részét sújtó extrém hőhullám – idén már a második – hatását érzékelteti. Olyan magas levegő-hőmérsékleteket mértek június közepén, amilyeneket általában csak júliusban vagy augusztusban szoktak. Időjárási rekordok dőltek meg Franciaországban és Spanyolországban, az utóbbiban 20 éve nem látott magasságokba emelkedett a hőmérséklet. A Sentinel-3 műholdpáros tagjain repülő egyik műszer, az SLSTR (Sea and Land Surface Temperature Radiometer) nem az időjárás-jelentésekben szereplő levegő-hőmérsékletet, hanem a felszín hőmérsékletét képes mérni annak több hullámhosszon detektált sugárzása alapján. (A kettő nem ugyanaz: a felszínhőmérséklet ilyenkor általában magasabb lehet.)

Június 14-én Spanyolország egyes részein 53 °C-ot is meghaladta a felszín hőmérséklete. A színskálán a sárgától a sötétvörösig terjedő értékek jelképezik az egyre magasabb hőmérsékleteket. Ahol nincsenek színek a térképen, ott nyilván a felhőborítás megakadályozta, hogy a felszínről érkező sugárzás a detektorba jusson. (Kép: Európai Unió, Copernicus Sentinel-3 adatok)

Az extrém magas hőmérsékletek természetesen hatással vannak a Földközi-tenger vizének a hőmérsékletére is, amely a szokásosnál gyorsabban emelkedik. Az alábbi másik térképet a Copernicus tengeri környezetet monitorozó szolgáltatása (Copernicus Marine Environment Monitoring Service, CMEMS) készítette. A színek a tengerfelszín vízhőmérsékletének eltérését mutatják az ilyenkor szokásos átlagértékhez képest, 2022. június 19-én. A mellékelt színskálán a feketébe hajló sötét szín már 5 °C-os vagy azt is meghaladó anomáliákat mutat Spanyolország, Franciaország és Olaszország partjai közelében.

(Kép: Európai Unió, CMEMS)

Kapcsolódó linkek: