Uncategorized

Izzadt Dél-Európa (is)

Erdőtüzek sora és vízhiány kísérte a hosszan tartó augusztusi forróságot Európa déli részén.

Az alábbi térkép a Copernicus földmegfigyelő program Sentinel-3A műholdjának mérési adatai alapján készült. Az űreszköz fedélzeti műszereinek egyike (Sea and Land Surface Temperature Radiometer, SLSTR) egy 9 színben, köztük infravörös tartományban is érzékeny sugárzásmérő. Méréseiből meghatározható a tengerek és szárazföldek felszínének hőmérséklete.

Augusztus 7-én – ahogy a megelőző hetek napjain is – sok helyen a 40 Celsius-fokot is meghaladta a felszínhőmérséklet. Olaszország nagy része – beleértve Róma, Nápoly, Firenze környékét, Szardínia és Szicília szigetét – szenvedett a hőhullámtól, amelynek találó nevet is adtak: Lucifer. Extrém magas hőmérsékleteket mértek Spanyolország, Portugália és a Balkán-félsziget országai területén is.

A Sentinel-3A műhold SLSTR műszere a felszín által kisugárzott hőt méri, ami nem azonos az időjárás-jelentésekben általában szereplő levegő-hőmérséklettel. A türkiztől vörösig terjedő színskáláról leolvasható a felszínhőmérséklet. A fehérrel jelzett területekről nincs értelmezhető adat. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2017 / ESA, CC BY-SA 3.0 IGO)

Az erdőtüzeken, a vízkorlátozásokon túl népszerű turisztikai célpontokat is be kényszerültek zárni, ahol felmondta a szolgálatot a légkondicionálás. Az Európa déli, keleti és középső részén 2003 óta nem tapasztalt kitartó forróság kárt tett a termésben, sokaknál egészségügyi problémát okozott, sőt halálos áldozatokról is érkeztek hírek.

Kapcsolódó linkek: