Uncategorized

Tovább sül Délkelet-Európa

Előző blogbejegyzésünkben egy július 30-án készült Sentinel-3 műholdkép segítségével mutattuk be, hogy a Törökország partvidékén égő kiterjedt erdő- és bozóttüzek füstje egészen Földközi-tenger közepéig is elszállt a légáramlatokkal. Most egy ugyancsak Sentinel-3 adatok alapján készült térképet mutatunk. A méréseket a Copernicus program műholdpárosának egyik tagja az SLSTR (Sea and Land Surface Temperature Radiometer) nevű fedélzeti műszerével végezte, és a felszín hőmérsékletére lehet belőlük következtetni. A berendezés végső soron a felszín által kisugárzott hőt méri.

Sentinel-3 SLSTR térkép a Földközi-tenger keleti része környékén érvényes felszínhőmérsékletektől, 2021. augusztus 2-án. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2021 / feldolgozás: ESA, CC BY-SA 3.0 IGO)

Ezek a hőmérsékletek magasabbak, mint az időjárás-jelentésekben szereplő értékek, hiszen az utóbbiak a levegő hőmérsékletére vonatkoznak. Ugyanakkor nagyon jól kifejezik a forróságot. A térképről leolvasható, hogy Ciprus szinte egész területén és Törökország számos vidékén a felszínhőmérsékletek meghaladták az 50 °C-ot. Nem véletlen, hogy az erdőtüzek is ezeken a helyeken lobbantak fel. A hűvösebb felszínt jelölő kék színű foltok általában vízfelületeket (nagy tavakat) vagy magas hegyvidékeket jelentenek.

Kapcsolódó linkek: