Klímaváltozás egy szempillantásra

Budapest alább látható „klímavonalkódja” 1979 és 2019 között mutatja az éves hőmérsékleti trendeket. A színek az 1981 és 2010 közötti átlaghoz, mint hosszú távú referenciához viszonyítva jelzik az eltéréseket. Balról jobbra haladva minden függőleges csík egy-egy újabb év hőmérsékleti anomáliáját ábrázolja. A színskála a –1,8 °C-tól (sötétkék, 1980-ban) a +1,9 °C-ig (bordó, 2014 és 2019) terjed.

Budapest éves hőmérsékleti átlagainak eltérése a referenciaértékhez képest. (Forrás: Copernicus Climate Change Service)

A szemléletes ábrát az európai Copernicus programnak a klímaváltozás megfigyelését végző szolgáltatása (Climate Change Service) egyik webes alkalmazása (ERA5 Explorer) segítségével bárki könnyedén elkészítheti, akár a saját településéhez legközelebbi városra vonatkoztatva. Ehhez a nagyítható térképen meg kell keresni az adott helyet, majd a jobb oldali ablakban beállítani az éves időátlagolást (Temporal aggregation – Annual) és a hőmérsékleti anomália megjelenítését (Variable – Temperature anomaly).

Talán mondani sem kell, hogy Budapest éves átlaghőmérsékletének emelkedő trendje nem egyedi. Alább néhány európai nagyváros „klímavonalkódjai” láthatók. Bár a három évtizedes adatsorokban évről évre vannak eltérések pozitív és negatív irányban is, a színek jól szemléltetik, hogy az időszak vége felé inkább a vöröses színek a jellemzők…

Európai fővárosok (Róma, Athén, Madrid, Párizs, Amszterdam, Prága, Koppenhága és Helsinki) éves hőmérsékleti átlagainak eltérése a referenciaértékhez képest. (Forrás: Copernicus Climate Change Service)

Ugyanebben az alkalmazásban egyébként látványos grafikonokat lehet előállítani a csapadékmennyiség anomáliáiról, valamint a fagyos napok (minimális hőmérséklet 0 °C alatt), a nyári napok (maximális hőmérséklet 25 °C felett) és a trópusi éjszakák (minimális hőmérséklet 20 °C felett) számáról is.