Térképen a forróság

Június végén Európa-szerte sokfelé haladta meg a levegő hőmérséklete a 40 Celsius-fokot. Az idei júniusi hőhullám több helyen rekordértékeket hozott. A meteorológusok szerint a forró levegő afrikai eredetű volt. Az alábbi műholdas térképről nem a levegő, hanem a felszín (a talaj, az épületek) hőmérséklete olvasható le. A mérések a Copernicus program Sentinel-3 műholdpárosának egyik tagjáról származnak, a június 26-ai állapotot mutatva. A Sentinel-3 műholdak sugárzásmérő berendezése (Sea and Land Surface Temperature Radiometer, SLSTR) az egyike a fedélzeten dolgozó műszereknek. Kilenc színképi sávban méri a felszín sugárzását, amiből rekonstruálni lehet a kibocsátó hőmérsékletét.

(Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2019 / feldolgozás: ESA, CC BY-SA 3.0 IGO)

Amint az térképről a színkódolás segítségével leolvasható, Észak-Afrikában jellemző volt az akár 50–55 °C-os felszínhőmérséklet, de ilyesmi Európa déli részén is előfordult. (A fehér foltok felhőborításra utalnak, azokon a helyeken a műhold természetesen nem „látott le” a felszínig. További világos foltok az ilyenkor is hóval borított magas hegycsúcsokat jelzik.)

Nálunk is meglehetős forróság volt. A térkép jobb felső részére Magyarország középső és nyugati vidékei is felkerültek. A legpirosabb foltban könnyen felismerhetjük Budapestet, illetve kisebb kiterjedésben más nagyobb városokat is. Hogy jobban tanulmányozhassuk, a Magyarországot részben mutató képrészletet alább ki is nagyítottuk.

Egy sor európai országban hőségriadót rendeltek el, Katalóniában pedig már 5000 hektárnyi erdőt perzseltek fel a fellobbanó tüzek.

Kapcsolódó linkek: