Hőhullám Indiában

India és környéke hosszan tartó, extrém magas hőmérsékletű időjárással kénytelen szembesülni idén április végén és május elején (is). A levegő-hőmérséklet számos városban meghaladta a 42 °C-ot. Mindez ráadásul azután történik, hogy ebben az évben volt a legmelegebb a március, mióta bő 120 évvel ezelőtt megkezdődött a rendszeres meteorológiai adatgyűjtés Indiában.

Az indiai meteorológiai szolgálat szerint április utolsó napjaiban a maximális levegő-hőmérsékletek 43–46 °C-ot is elérték például Gudzsarát, Madhja Prades, Uttar Prades, Orisza, Mahárástra államok területén. Ennél még forróbb csak a felszín volt, amelynek hőmérsékletét – felhőborítás híján ” április 29-én pontosan fel tudta térképezni a Copernicus program egyik Sentinel-3 műholdja. A helyi időben 10:30 körüli adatok szerint volt, ahol a 60°C-ot is meghaladta az érték! Dzsaipur (Jaipur) és Ahmedabad „” csak 47 °C-os maximális hőmérsékletekkel volt jellemezhető, de Ahmedabadtól délkeletre és délnyugatra 65 °C-os felszínhőmérsékleteket mért a Sentinel-3 SLSTR (Sea and Land Surface Temperature Radiometer) műszere. Ezek a helyek az alábbi térképen sötétvörössel színezve láthatók.

A Sentinel-3 SLSTR adatokból készült térképen a felszín hőmérsékletét színek jelölik, a bal alsó sarokban látható skála szerint. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2022 / feldolgozás: ESA, CC BY-SA 3.0 IGO)

Szakértők szerint az elmúlt években egyre több államot sújtják ez extrém hőhullámok, és az ilyen időjárási események egyre gyakoribbá váltak.

Kapcsolódó linkek: