Uncategorized

Foltok a Rajnánál

A Rajna Németország leghosszabb folyója. Az Európai Űrügynökség (ESA) heti földmegfigyelési videósorozatának május 6-i epizódjában nem véletlenül ezt a tájat mutatták be egy különlegesen színezett Senitinel-2 műholdkép segítségével. Az ugyanis a folyónak a két szomszédos nagyváros, Bonn és Köln környéki szakaszát ábrázolja. Márpedig idén május 23–27. között Bonn ad majd otthont a világ egyik legnagyobb földmegfigyelési témájú konferenciájának. A háromévente megrendezett Living Planet Symposium idei szervezője az ESA mellett a Német Légügyi és Űrkutatási Központ (Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt, DLR) és az Európai Bizottság. A konferencia központi témája a földmegfigyelés haszna a tudomány és a társadalom számára, a szektor változásai és az új lehetőségek.

A Rajna a svájci Alpokban ered és az Északi-tengerbe ömlik. Átfolyik Svájc, Liechtenstein, Ausztria, Franciaország, Németország és Hollandia területén. Ez Európa egyik legfontosabb vízi szállítási útvonala, jelentős hajóforgalommal. A Rajna festői völgyében hegyek, kastélyok, bortermő vidékek tarkítják a tájat. Legalább ilyen tarka az alábbi Sentinel-2 kép is.

A Rajna egy szakasza Köln (felül) és Bonn (középtájt) környékén. A képen jobb oldalt lentről felfelé (nagyjából délről északra) folyó Rajna kanyargó fekete szalagja átszeli a partjain épült két várost. A táj színeit a normalizált vegetációs index (Normalised Difference Vegetation Index, NDVI) három eltérő időpontban érvényes értékei alapján határozták meg. A vörös, zöld és kék alapszínekhez rendre az év más-más időszakainak átlagos vegetációsindex-térképét használták fel: április–májusét, június–júliusét, valamint augusztus–szeptemberét. Az NDVI értékeket ezen belül több évre (2018–2021) átlagolták. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2018–2021 / feldolgozás: ESA, CC BY-SA 3.0 IGO)

A színek előállításához használt NDVI értéket széles körben használják a műholdas távérzékelésben a fotoszintetizáló növényzet állapotának jellemzésére. A változatos színek itt egyrészt az évszakos változásokat, másrészt a mezőgazdasági művelésű táblákon termesztett eltérő típusú növényeket illusztrálják. A sötét (vagyis minden időszakban alacsony NDVI értéket) mutató foltok a városok beépített területei, valamint a vízfelületek – így a Rajna szalagja is. Az ábrázolt időszakokban egységesen magas növényborítottsággal rendelkező erdőterületek világos, fehéres színűek. A mezőgazdasági haszonnövények azonban nem borítják a szántókat áprilistól szeptemberig, típusonként eltérő a vetési, kelési, vegetációs és betakarítási idejük. Innen a mozaikra emlékeztető, négyszögletes elemekből összeálló, élénk színeket mutató mintázat, főleg a kép bal oldali részén. A füves területek világos rózsaszínben mutatkoznak ezen a speciálisan „megfestett” Sentinel-2 műholdképen.

(Forrás: ESA)

Kapcsolódó linkek: