Uncategorized

Sáskajárás Szardínián

Itthon is bekerült a hírekbe, hogy hat évtized óta a legnagyobb sáskainvázió volt az Olaszországhoz tartozó Szardínia szigetének közepén, Nuoro megyében. A sáskák Ottana és Orani települések környékén mintegy 2000 hektáros területen tarolták le a növényzetet. A beszámolók és a képek alapján a túlzottan elszaporodott, falánk rovarok károkozása akkora volt, hogy annak műholdképeken is láthatónak kellett lenni. Valóban, ha összehasonlítjuk a Copernicus program Sentinel-2 műholdjaival 10 nap különbséggel készített képeket, akkor szembetűnő a növényborítás változása. A képeket úgy színeztük, hogy azokon az ún. normalizált vegetációs index (Normalized Difference Vegetation Index, NDVI) értékei legyenek láthatók. Az NDVI érték tulajdonképpen a növényi fotoszintézis erősségére utal, a vörös és infravörös sávokban készített felvételek alapján számolható. A 13 színben érzékeny Sentinel-2 MSI (Multi-Spectral Instrument) kamera 4. és 8. számú sávjáról van szó. Minél erősebb zöld egy folt a képen, annál egészségesebb ott a növényzet.

Szardínia szigetének közepén járunk, Ottana a képen balra középen, a Tirso folyó szalagjától keletre (jobbra) látható. A másik település, Orani a kép jobb szélén fekszik. Köztük a távolság kb. 13 km. A vegetációs indexek alapján tíz nap leforgása alatt, június 3. és 13. között jócskán csökkent a növényi klorofill mennyisége a területen. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2019 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

A sáskák először a nem művelt földeken szaporodnak el, majd vándorútra kelnek, mert nem lesz elég számukra a táplálék. Szardínián most az időjárás is segítette az inváziót. A sáskák elleni védekezés lehetőségei eléggé korlátozottak, a hírek szerint most legalább 12 farmon okoztak komoly károkat Szardínia közepén.

Kapcsolódó linkek: