Uncategorized

Homokvihar Irakban

Ezen a tavaszon talán a megszokottnál is többször olvashattunk a hírekben a szaharai eredetű porról – és vettük észre az utcán parkoló autókon vagy a tetőablakokon a „sáros esők” hatását. A Szahara a szelek által szállított por legnagyobb forrása a Földön, becslések szerint csak Magyarországra évente akár 100 ezer tonna is hullhat belőle. Pedig mi nem is vagyunk a fő „célpontjai” a természeti jelenségnek. Hazánkban évente tíz körüli az ilyen jelentősebb események száma, és ez az utóbbi időben növekedni látszik. A Földközi-tenger felett kavargó szaharai eredetű porfelhőkről számos látványos műholdképpel lehet találkozni. De mi most egy másik, a gyakori porviharokkal közvetlenül sújtott térségbe, a Közel-Keletre, Irakba látogatunk egy Copernicus Sentinel-3 műholdképpár segítségével.

Százak kerültek kórházba egy óriási homokvihar miatt Irakban – lehetett olvasni a napokban a hírekben. A különösen intenzív természeti jelenség május 4-én éjjel csapott le, és szinte az egész országot érintette. Közel kétezer esetben kerültek kórházba emberek légzési panaszokkal, amelyeket a levegőben szálló por nagy koncentrációja okozott. A Sentinel-3 műholdpáros fedélzetén repülő, a 400-ról 1200 nm-ig terjedő hullámhossztartományon belül 21 különböző sávban érzékeny OLCI (Ocean and Land Colour Instrument) berendezés a maga széles látómezejével kitűnően alkalmas arra, hogy átfogó képet adjon egy-egy területről. Mi most egy május 5-én, a hatalmas porvihar idején, valamint egy április 15-én, nyugodtabb időjárási körülmények között készült, a valódi színeket visszaadó műholdképet mutatunk be az összehasonlítás céljából.

(Képek: módosított Copernicus Sentinel adatok 2022 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

Fent középtájt a legfeltűnőbb alakzat Thartar-tó, amely az iraki fővárostól, Bagdadtól 100 km-re északkeletre fekszik. A Tigris (északabbra) és az Eufrátesz (délebbre; a képen hosszabb szakaszon látható) folyó között elhelyezkedő mesterséges víztározó 1956-ban készült el. A május 5-én készült Sentinel-3 képet uralja a levegőben levő por, amely nagy területen átlátszatlan, de máshol is alig bukkannak ki alóla az áprilisi képen még tisztán kivehető felszíni alakzatok.

Kapcsolódó linkek: