Uncategorized

Az erdők helyén, Bolíviában

Egy különleges Sentinel-2 műholdkép segítségével vethetünk egy pillantást az űrből, majdnem 800 km-es magasságból Dél-Amerika középső vidékére, Bolívia Santa Cruz megyéjére. A képen ábrázolt terület nem is túl régen még trópusi erdő volt, de a területet mára mezőgazdasági művelés alá volták. Ennek a nyomai igen látványosan mutatkoznak meg a műholdképen.

Sentinel-2 kompozit műholdkép, amelynek három összetevője egy-egy olyan kép, amelyek mindegyike a normalizált vegetációs indexet (NDVI) mutatja, de a különböző 2019-es időpontokhoz eltérő alapszíneket társítottak (április 8. – vörös, június 22. – zöld, szeptember 5. – kék). Így a kombináció végeredménye egy látványos, színes kép, amely kiemeli a változásokat. A két hullámsávban (vörös és közeli infravörös hullámhosszakon) végzett műholdas méréseken alapuló, egyszerűen származtatható NDVI értékeket széles körben alkalmazzák a fotoszintetizáló növényzet állapotának, egészségének felmérésére. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2019 / feldolgozás: ESA, CC BY-SA 3.0 IGO)

Az erdőirtás üteme az 1980-as évektől kezdve gyorsult fel itt. A mezőgazdaság fejlesztése azokkal az emberekkel indult meg, akiket az Andok fennsíkjairól telepítettek át ide, az alacsonyabban fekvő, csapadékos sík vidékre. A helyi klíma lehetővé teszi az évi kétszeri betakarítást is. Bolíviának ezen a részén az erdőterületek átalakítása jellegzetes, a műholdképeken jól kivehető mintázatot okozó módon ment végbe. A kép nagy részén kb. 20 km2-es, 2,5 km oldalhosszúságú négyzet alakú területeket láthatunk. A parcellák a négyzetek közepéről sugárirányban indulnak. Középen kis települések helyezkednek el, bennük templom, iskola és focipálya. A szomszédos településeket egyenes utak hálózata köti össze, ezek mintegy félbevágják a négyzet alakú területi egységeket. A szabályos geometrikus mintázatot csak a folyók és patakok kanyargó szalagjai törik meg.

A kép felső részén szintén szabályos, de más típusú mintázat tűnik fel. A hosszú, keskeny parcellákon elsősorban szóját termesztenek.

Világszerte, így Dél-Amerikában is aggasztó méreteket ölt a trópusi erdők irtása. Ez a földi klíma változása és a biodiverzitás sérülése miatt aggodalomra ad okot. A földmegfigyelő műholdak alapvető szerepet játszanak a folyamatok pontos követésében, objektív mérési adataikkal hozzájárulnak a hatások jobb megértéséhez, és talán ahhoz is, hogy egyszer észbe kapjunk…

A Bolívia Santa Cruz megyéjéről készült, különleges módszerrel színezett Sentinel-2 képet at Európai Űrügynökség (ESA) heti földmegfigyelési videósorzatban mutatták be. (Forrás: ESA)

Kapcsolódó linkek: