Uncategorized

Tűz a Kis-Balatonnál

Idén már a második műholdképes blogbejegyzést vagyunk kénytelenek a Balaton délnyugati partjai közelében keletkezett tüzeknek szentelni. Január végén közel 20 hektáron égett a nádas és a bozótos Somogyszentpál külterületén. A téli száraz időjárás miatt az ország nagy részén – március 10. óta mindenhol – tűzgyújtási tilalom van érvényben.

Március 6-án Sármellék közelében, a 76-os főút mentén kapott lángra az aljnövényzet. A tűz a nádast és egy erdőt is elért. A Kis-Balaton térségébe nagy erőkkel vonultak ki a hivatásos és önkéntes tűzoltók, hogy megfékezzék a nagy füsttel járó tüzet. Ez végül 15 óra munkával, március 7-én hajnalra sikerült. Az erős szél, valamint a mocsaras terep egyaránt nehezítette az oltást. A műveleteket irányító Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közlése szerint a tűz mintegy 600 hektárnyi területet érintett.

Az itt bemutatott két, valódi színeket visszaadó Sentinel-2 műholdkép illusztrálja, hogyan változott meg a táj képe a tűz nyomán. Az egyik egy az eseményt megelőző felhőmentes téli napon, február 11-én készült, a másik közvetlenül a tűzvész után, február 8-án. Ez utóbbi képen is csak néhány kisebb fehér felhőpamacs bukkan fel, sötét árnyékát a felszínre vetve. A képeket a csúszka elmozdításával lehet összehasonlítani.

(Képek: módosított Copernicus Sentinel adatok 2022 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

Nem csak a márciusi kép közepe táján újonnan felbukkanó nagy, összefüggő fekete folt jelenti az eltérést. Érdemes megfigyelni a Balaton nyugati medencéjében a víz áramlásából adódó változásokat, illetve a Zala torkolatánál a tóba ömlő víz markánsan eltérő, sötét színét. Ezt a Kis-Balatonon áthaladó folyó vizének magas szervesanyag-tartalma okozza. A leégett terület közvetlen közelében, a fekete folttól nyugatra kivehető a sármelléki repülőtér közel észak–déli irányban épült futópályája is.

Kapcsolódó linkek: