Uncategorized

Powell-tó: a kiszáradás szélén

Az Egyesült Államok második legnagyobb víztározója, a Powell-tó (Lake Powell) a több mint fél évszázados fennállása óta sosem látott mértékű szárazság miatt mostanra már kapacitásának alig negyedéig van feltöltve. A vízszint napokon belül elérheti a kritikusan alacsony mértéket.

A Powell-tó a Colorado folyó felduzzasztásával létrehozott víztározó, Arizona és Utah államok határán fekszik. A völgyzáró duzzasztógátnál működő vízerőmű 1300 MW maximális kapacitását már évek óta nem tudják kihasználni, a Colorado alacsony vízhozama miatt. A közel 300 km hosszú, 67 ezer km2 felszínű, 40 m átlagos mélységű tározó feltöltése 1963-ban kezdődött és hosszú éveken át tartott. A mostani rekord alacsony vízállás nem csak az energiatermelésben, de a környék vízellátásában is gondot okoz. Ilyen helyzettel korábban még nem szembesültek a hatóságok. Az erőmű több állam – Wyoming, Utah, Colorado, Új-Mexikó, Arizona, Nevada és Nebraska – elektromos energiával való ellátásában is szerepet kap.

A Powell-tó vízszintjének magassága az idő függvényében, 2000 óta. Február végére már nagyon közel került a kritikusan alacsonynak számító 3525 láb (1074,4 m) értékhez. Ha a 3490 lábat (1063,8 m) is elérné, a vízerőművet teljesen le kellene állítani. (Forrás: US Bureau of Reclamation, kép: Kaeti Hinck, Renée Rigdon / CNN)

A Powell-tó és a közeli, még nagyobb, szintén a Colorado folyón a Hoover-gáttal felduzzasztott Mead-tó vize már tavaly is nagyon leapadt. Emiatt januártól kezdve vízfogyasztási korlátozásokat voltak kénytelenek elrendelni a környező államokban. A délnyugati államok és Mexikó több mint 40 millió lakójának ivóvízellátása függ a Coloradótól és a rajta épült két nagy tározótól, nem is beszélve a mezőgazdasági célú öntözővízről. Ha a Powell-tó vize hamarosan eléri a kritikusan alacsony szintet, a Colorado felső szakaszán épült kisebb tározókból kell vizet leereszteni, ami azokon a helyeken okoz majd gondot. Hosszabb távon azonban ez nem lehet megoldás. A vízügyi szakemberek a Colorado vízgyűjtőjén a tavaszi hóolvadástól remélnek enyhülést, de ha a nyár az elmúlt évekhez fogható hőhullámokat aszályt produkál, akkor a garantált az újabb jelentős apadás. Hogy helyreálljanak a korábbi körülmények, ahhoz egymás után több, az átlagosnál csapadékosabb évnek kellene következni. Ez nem valószínű, és sokan attól tartanak, hogy az éghajlatváltozás miatt már sosem térnek vissza a normális működéshez…

A Powell-tó két, valódi színeket mutató február végi Sentinel-2 műholdképen. A csúszka elmozdításával összehasonlíthatjuk a 2018-as és a mostani, rekordszárazságot hozó 2022-es évben a tározó kiterjedését. (Képek: módosított Copernicus Sentinel adatok 2018, 2022 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

Az ENSZ frissen közzétett jelentése szerint a világ népességének közel fele már most is ivóvízproblémákkal küzd. Ha nem tudunk valamit tenni a globális klímaváltozás ellen, hamarosan hárommilliárd embert sújt majd krónikus vízhiány a Földön.

Kapcsolódó linkek: