Uncategorized

Nyugati-övcsatorna

Mi az a fura színű víz, ami a Balatonba ömlik? – teszi fel a kérdést cikkének címében a Magyar Természetjáró Szövetség magazinja, a Turista. A helyszínről látványos légi felvételeket is bemutatnak, és persze választ is kapunk. Eszerint a tóba a balatonmáriafürdői hajóállomásnál ömlő vízfolyás a 12 km hosszú, Táska településnél eredő Nyugati-övcsatorna.

Szerencsére a Balatonétól erősen elütő, feltűnően sötét színű víz nem a káros szennyeződésektől ilyen. A lebomló növényi szerves anyagok festik szinte feketére, így a Balaton élővilágára egyáltalán nem jelent veszélyt. A csatorna vize a Balatontól délre fekvő Nagyberekből, egy mocsaras, lápos területről ered, amely egykor még a tó medencéjéhez tartozott. A múlt század elején a Nagyberek lecsapolásával is próbálkoztak, de a talaj nem volt megfelelő a mezőgazdasági műveléshez. Abban az időben épült meg a Nyugati-övcsatorna is.

A csatorna torkolata még a Copernicus program Sentinel-2 műholdjainak 10 m-es felszíni felbontású képein is látványos. Alább két eltérő időpontban – idén tavasszal és ősszel –, felhőmentes körülmények között készített, hamis színezésű képet hasonlíthatunk össze a csúszka segítségével. A Nyugati-övcsatorna vizét a tóba vezető, párhuzamosan futó gátak hossza a tóparttól mérve kb. 300 m. Ezek után a sötétebb víz útját, eloszlását a Balaton víztömegének éppen aktuális áramlásai határozzák meg.

(Képek: módosított Copernicus Sentinel adatok 2019 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

Kapcsolódó linkek: