Uncategorized

Leégett nádas Somogyban

Január 30-án közel 20 hektáron égett a nádas és a bozótos Somogyszentpál külterületén – számolt be róla a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság híradása nyomán a sajtó. A helyszín Somogyszentpál és Táska községek között, a Balaton déli partjától (Balatonfegyvestől) mintegy 10 km-re délre található. A több helyről érkező hivatásos és önkéntes tűzoltók munkáját nehezítette a a terület tagoltsága, a lápos, mocsaras terep, a sötétség és a szél is. Egy speciális mocsárjáró járművet is be kellett vetni, hogy hozzáférjenek a gyalogosan nehezen megközelíthető helyekhez. A délután fellobbant lángokat több mint három óra munka után az esti órákra sikerült megfékezni.

A tűzzel érintett, természetvédelem alatt álló terület a Nagyberek déli része. Lakott terület szerencsére nem volt veszélyben, de a Fehérvízi Ősláp területén számottevő környezeti károk keletkezhettek.

Alább két Copernicus Sentinel-2 műholdképet hasonlítunk össze, amelyek a növényborítást pirossal kiemelő hamis színezéssel készültek. Az első, felhőmentes képen a környék január 27-i, vagyis a tüzet megelőző állapota látható. Északon (fent) belóg a képbe a Balaton. Középtájt a nagyobb sötét vízfolt a Marcali-víztározó, amelynek a széle felé a szürkés színű foltok valószínűleg egy a hosszan tartó hideg időszakban kialakult vékony jégtakaróra utalnak. Itt-ott, főleg a kép jobb oldalán (keleten) a korábban hullott hó nyoma látszik.

(Képek: módosított Copernicus Sentinel adatok 2022 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

A csúszka elmozdításával előtűnő másik Sentinel-2 kép már közvetlenül a tűzvészt követően, február 1-jén készült. Mivel a műhold elhaladása idején felhők is voltak az égen, a felszínre vetülő sötét árnyékuk pedig nem könnyen különböztethető meg például a leégett nádastól, némi kihívást jelent azonosítani a tűzvész helyét. A leégett folthoz természetesen nem tartozik hasonló alakú, attól dél-délkeleti irányban látszó fehér felhőpamacs. Mindenesetre segítségül az alábbi kinagyított képrészleten egy fehér körrel meg is jelöltük a háromszög alakban felperzselt foltot, amelyet épp nem takart felhő a műhold kamerája elől.

A január 30-án felgyulladt tűz által érintett terület Somogyszentpál határában, hamisszínes Sentinel-2 műholdképen. (Képek: módosított Copernicus Sentinel adatok 2022 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

Kapcsolódó linkek: