Uncategorized

Szardínia infravörösben

Az Európai Űrügynökség (ESA) heti földmegfigyelési videósorozatának egyik januári epizódjában a főszereplő az Olaszországhoz tartozó Szardínia szigete volt.

(Forrás: ESA)

Szardínia (Sardegna) partjait nyugaton és délen a Földközi-tenger, keleten annak egyik beltengere, a Tirrén-tenger mossa. Olaszország kontinentális területeitől, az Appennini-félszigettől minteg 200 km-re nyugatra fekszik a sziget. A tőle délre eső Afrikától (Tunézia partjaitól) szintén nagyjából ugyanekkora távolságban van. Északról a szomszédos szárazföld a Franciaországhoz tartozó Korzika szigete, alig több mint 10 km széles tengerszoros választja el őket. (Korzika déli csücske a Sentinel-2 műholdkép tetejére is belóg.)

A Földközi-tenger második legnagyobb területű szigete, Szardínia egy hamisszínes képen, 2019. október 11-én és 14-én gyűjtött Sentinel-2 adatok alapján. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2019 / feldolgozás: ESA, CC BY-SA 3.0 IGO)

Az ESA által feldolgozott műholdkép az infravörös és közeli infravörös sávokban felvett adatok kiemelésével „színezi meg” a tájat. A természetes és a szántóföldi növényzet élénk zöld színben tűnik fel. A kopár felszínek ezzel szemben a barna és a narancs különböző árnyalataiban mutatkoznak. A víz erősen elnyeli az infravörös sugárzást, innen a feketéhez közelítő sötét árnyalatuk a képen.

Szardínia mezőgazdasági területeinek túlnyomó részén gabonaféléket és gyümölcsöket termesztenek. A sziget jellemzően hegyvidék. A legmagasabb csúcs (Punta La Marmora, 1843 m) a kép jobb oldalán, középtájt található. Több mint 1800 km hosszú tengerpartjával Szardínia kedvelt turistacélpont. Főleg keleten ugyanakkor a partok sok helyen magasak és sziklásak. A sziget (és egyben az autonóm régió) legnagyobb települése és fővárosa, Cagliari a déli part mellett épült. Szardíniát több kisebb sziget is körülveszi.

A teljes, 20 m-es felszíni felbontású műholdképet letöltve és a megfelelő pozícióban kinagyítva, az olasz Nemzeti Asztrofizikai Intézet (Istituto Nazionale di Astrofisica, INAF) Cagliari Csillagászati Obszervatóriumának (Osservatorio Astronomico di Cagliari, OAC) munkatársai megkereseték a Szardínia rádióteleszkópot. A 64 m átmérőjű antenna valóban kb. 3 pixel kiterjedésű, felismerését megkönnyíti a mellete hasonló területet elfoglaló, a képen sötét színnel feltűnő árnyéka is. (Kép: ESA / INAF-OAC)
A rádiócsillagászati megfigyelésekre és űreszközök követésére is használt Szardínia rádióteleszkóp közelről. (Fotó: Wikimedia Commons)

Kapcsolódó linkek: