Árokásás Líbiában

Posted on

Moammer Kadhafi (Moammar Gadhafi) 2011-es bukása óta Líbiában zűrzavar és polgárháború uralkodik. A Földközi-tenger partján fekvő észak-afrikai ország 2014-ben két részre szakadt. Keleti és déli területeit Halífa Haftar (Khalifa Haftar) tábornok tartja hatalmában, Oroszország, Egyiptom és az Egyesült Arab Emírségek pártfogását élvezve, míg a Fájez esz-Szarrádzs (Fayez al-Sarraj) miniszterelnök irányította, nemzetközileg elismert és Törökország katonai támogatását élvező egységkormány székhelye a fővárosban, Tripoliban található – írta nemrég honlapján az MTI híre alapján a Hír TV. Az ENSZ becslése szerint legalább 20 ezer külföldi harcos (leginkább zsoldos) tartózkodik Líbiában, a fegyverembargót pedig a jelek szerint semmibe veszik.

A szemben álló felek tavaly október 23-án Genfben tűzszüneti megállapodást kötöttek. Eszerint a külföldi erőknek három hónapjuk volt arra, hogy kivonuljanak az országból. A három hónap mostanra letelt, de a jelek arra mutatnak, hogy kivonulásról szó sincs. Sőt, műholdas felvételek alapján egyértelműen úgy tűnik, hosszabb távra ássák be magukat a felek. És itt az ásást szó szerint kell érteni.

Az észak–déli irányban, a tengerparti Szurt (Sirte) városától az El-Dzsufra (Al Jufra) légibázisig húzódó hosszú árokrendszer egy rövid, mintegy 3 km-es szakaszát mutatja az alábbi, frissen készült Sentinel-2 műholdkép. A valóságos színeket visszaadó képet a csúszka segítségével összehasonlíthatjuk a pont egy évvel korábban ugyanerről a területről készített Sentinel-2 műholdképpel is. Akkor még nem volt nyoma az átalakulásnak, de mostanra az úttal párhuzamosan megjelent az árok, tőle keletre pedig a sivatagos területen komoly erődítési munkálatok eredménye látszik.

(Képek: módosított Copernicus Sentinel adatok 2020, 2021 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

Az árokásás a hírek szerint az oroszok zsoldjában álló cég, a Wagner műve. A befektetett munka alapján egyáltalán nem életszerű, hogy rövid időn belül el szeretnék hagyni Líbia területét, inkább hosszú időre rendezkednének be az országban. Amerikai értesülések szerint a mintegy 2000 főt – főleg Oroszország és a szovjet utódállamok polgárait – foglalkoztató kontingens a katonai magánvállalat világszerte a legnagyobb létszámú egysége.

A 2021. január 21-én készült Sentinel-2 műholdképen a líbiai El-Dzsufra bázis, amely szintén a Wagner ellenőrzése alatt áll. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2021 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

Az árokásási és erődítési munkálatok valószínű célja, hogy megakadályozzanak egy az ország nyugati, a líbiai egységkormány által ellenőrzött feléből várható esetleges szárazföldi támadást. A CNN amerikai hírtelevízió értesüléseit orosz kormányzati körökből nem kommentálták. A CNN cikkét nem csak az árkok kialakításában nyár óta részt vevő munkagépek helyszíni fényképeivel, de a Maxar Technologies nagyfelbontású műholdképeivel is illusztrálták. Nyilvános forrásokból elérhető információk alapján állítják, hogy egy kb. 70 km hosszú szakaszon több mint 30 ponton épülnek katonai védekezőállások ezen a vidéken.

Kapcsolódó linkek: