A világ legnagyobb tányérja

Ezzel a címmel jelent meg a Magyar Csillagászati Egyesület Meteor folyóiratában a kínai FAST (Five-hundred-meter Aperture Spherical radio Telescope) rádiótávcsőről szóló cikk. A 48. évfolyamában levő Meteornak a mostani a jubileumi, 500. száma. Ez szolgáltatta az apropót az 500 m átmérőjű óriási rádiótávcsőről szóló írás megjelentetéséhez is.

A Meteor 500. számának borítója. A folyóirat nyomtatott formában beszerezhető a Magyar Csillagászati Egyesületnél, a szervezet tagjai illetményként kapják. (Kép: MCSE)

Kína délnyugati részén, Kujcsou (Guizhou) tartományban, festői karsztvidéken épült fel a világ legnagyobb rádióteleszkópja. Ünnepélyes átadása 2016 szeptemberében megtörtént, de még beletelik egy-két évbe, amíg a rádiócsillagászok teljesen ki tudják használni a monumentális berendezés nyújtotta lehetőségeket. Hogyan és miért épp ott épült? Miért ilyen nagy? Hogyan működik és milyen megfigyelésekre fogják alkalmazni? Ezeket a kérdéseket járja körül a cikk, amely elolvasható a Meteor 500. száma szabadon letölthető pdf változatában.

Az 500 m-es rádiótávcső meglehetősen feltűnő jelenség a világűrből is, így műholdképeken jól kivehető. A cikk egyik illusztrációja az európai Copernicus földmegfigyelési program Sentinel-2B optikai és infravörös távérzékelő műholdjának képe, amelyet itt a valóságoshoz közeli színekben is bemutatunk.

A FAST rádióteleszkóp (25° 39′ 11″ északi szélesség, 106° 51′ 24″ keleti hosszúság) és környezete a Sentinel-2B földmegfigyelő műhold 2017. november 7-én készült képen. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2017 / Geo-Sentinel)

Kapcsolódó linkek: