Uncategorized

Arecibo, újra

Amikor november végén bemutattuk, hogyan fest a Puerto Ricóban található ikonikus 305 m-es átmérőjű Arecibo rádióteleszkóp az űrből, Sentinel-2 műholdképeken, akkor még nem sejtettük, hogy ilyen rövid idő leforgása alatt vissza kell térjünk a témához. Az előző blogbejegyzésünkben megírtuk, hogy a közel hat évtizede üzemelő, számos világraszóló – köztük Nobel-díjat is hozó – tudományos eredménnyel büszkélkedő obszervatórium a bezárás és lebontás sorsára jutott. A szerkezetet az elmúlt években, és különösen idén augusztusban és novemberben olyan sérülések érték, amelyek az Egyesült Államok Nemzeti Tudományos Alapja (National Science Foundation, NSF) ítélete szerint lehetetlenné tették a biztonságos felújítását.

Mostani Sentinel-2 műholdképeink szomorú aktualitását az adja, hogy december 1-jén újabb, az eddigieknél még komolyabb károk keletkeztek a szerkezetben. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy emberi sérülés nem történt.

A helyszínen teleptett kamera és egy drón felvételein, ahogy a rádiótávcső fölött kifeszített, a fókuszkabint tartó drótkötelek állványzata összeomlott. A lezuhanó darabok további károkat okoztak az alul levő reflektáló felületben. (Forrás: Arecibo Observatory / NSF)

Az előző blogbejegyzésben mutatott 2019-es és 2020-as műholdképek összehasonlításával megfigyelhettük, hogy a karsztmélyedésbe telepített óriási antennatányér átlyukadása miatt kikandikált alóla a növényzet. Most ugyanilyen hamis színezésű, az élő növényzetet pirossal kiemelő képeket mutatunk. Az egyik 2020. november 13-án készült, vagyis megegyezik a múltkor látott utolsó képpel. A másik friss, december 8-áról, immár a tartószerkezet összeomlása utánról való.

(Képek: módosított Copernicus Sentinel adatok 2020 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

A csúszka elmozdításával kivehető, hogy még kiterjedtebb lett a piros foltok jelezte sérülés az antennafelületen, és a második képen már nem látható a magasban lógó fókuszkabinnak az antennára vetülő árnyéka – hiszen a szerkezet időközben a mélybe zuhant. Ha valakinek még a novemberi döntés után is kétsége lett volna afelől, hogy az arecibói rádiótávcsövet tényleg lebontják, most már egészen biztos lehet benne, hogy többé nem fogják használható állapotba hozni ezt a különleges berendezést…

Kapcsolódó linkek: