Uncategorized

Őrült év eleji időjárás

Az elmúlt év végétől kezdve 2019 első néhány hónapján át különlegesen száraz, csapadékmentes időjárás lepett meg bennünket. Két évtizede nem volt ilyen aszályos tavasz. Szakértők szerint ez a legtöbb élelmiszernövény esetében az év végére várható termés mennyiségére is kedvezőtlen hatással lesz. Nem hogy a belvíz nem jelent meg tavasszal, de például a Magyar Madártani Egyesület Csongrád megyei csoportja arról számolt be, hogy a Szabadszállás mellett, a Kiskunsági Nemzeti Park területén található szikes tó, a Büdös-szék áprilisra lényegében kiszáradt.

A sekély alföldi szikes tavak esetén persze a kiszáradás megszokott jelenség, de nem az évnek ebben a szakában. Átlagosan nyolc évente a Büdös-szék vize is teljesen elpárolog, de ez az állapot a nyári hőség miatt, augusztus végére jön el. Hogy a tó már áprilisban kiszáradjon, arra emberemlékezet óta nem volt példa. A szikes tóban ilyenkor vízimadarak tömegeinek kellene költenie. Hasonló volt a helyzet több más dél-alföldi szikes tó esetében is.

A Büdös-szék kiszáradását az európai Copernicus földmegfigyelő program Sentinel-2 műholdjainak képei segítségével is igazolhatjuk. Alább egy februári és egy április végi, a vízfelületeket türkizzel (a növényzetet pedig élénk zölddel) kiemelő hamis színezéssel előállított műholdképet hasonlíthatunk össze a csúszka segítségével.

(Képek: módosított Copernicus Sentinel adatok 2019 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

A kép közepén felül látható a Büdös-szék, tőle keletre (jobbra) a település Szabadszállás. Balra a Kunsági-főcsatorna, még tovább, a kép nyugati széle felé haladva a Nagy-éri-csatorna vékony kék szalagja kanyarok. A Büdös-széktől délebbre fekvő további tavak, a Zab-szék és a Kelemen-szék is a kiszáradás jeleit mutatják április 20-án.

Májusban aztán nagyot fordult az időjárás, hosszan tartó esőzésekben volt részünk. Folyóinkon sok helyen árvízkészültséget kellett elrendelni. Így nem meglepő, hogy a Szabadszállás melletti szikes tavak újra elkezdtek megtelni vízzel. Erről a fent már bemutatott április 20-ai, valamint egy szerencsére (majdnem) felhőmentes május végi Sentinel-2 műholdkép összevetésével győződhetünk meg.

(Képek: módosított Copernicus Sentinel adatok 2019 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

Kapcsolódó linkek: