Uncategorized

Hajók a Dunán Budapestnél

Május május 29-én este a Duna Budapest belvárosi szakaszán, a Margit hídnál felborult és néhány másodperc alatt elsüllyedt a Hableány sétahajó. A balesetet a Viking Sigyn nevű nagy szállodahajóval való ütközés okozta. A Hableány fedélzetén a 2 főből álló magyar személyzet mellett 33 dél-koreai turista tartózkodott, akik közül csak heten élték túl a katasztrófát. A súlyos beleset nyomán a közbeszéd témája lett a hajózás helyzete Budapesten. A turizmus megélénkülésével, a városnéző hajók mellett a nagy méretű szállodahajók megjelenésével egyes időszakokban kifejezetten zsúfolt a folyó belvárosi szakasza.

A nagyobb hajók az európai Copernicus földmegfigyelő program C-sávú apertúraszintézises radarberendezéssel felszerelt Sentinel-1 műholdpárosa számára jól detektálható célpontot jelentenek. A hajók fémtestéről ugyanis a Föld körüli pályáról a függőlegestől eltérő irányban lebocsátott radarhullámok a műhold felé is visszaszóródnak, míg a nyugodt vízfelszín a műholdas radarképeken sötétnek látszik.

A Sentinel-1 felvételek egy-egy adott időpontban, a műholdnak a terület – jelen esetben a főváros és környéke – feletti átvonulásakor készülnek. Hogy a hajóforgalmat illusztráljuk, alább három különböző „pillanatfelvételt” kombináltunk össze egyetlen képpé. A Sentinel-1 műholdakkal idén március 7-én, április 12-én és május 18-án készített képekhez rendre a vörös, zöld és kék alapszíneket rendeltük.

(Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2019 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

Fehérrel láthatók azok a radaros szórópontok, amelyek helyzete a három időpontban ugyanolyan volt. Ilyenek jellemzően az épületek és a Dunán átívelő hidak. A képrészleten északról délre haladva a Margit híd, a Lánchíd, az Erzsébet híd, a Szabadság híd, a Petőfi híd, végül a legalul a Rákóczi híd látható, egy-egy fehér sávként, a Duna fekete szalagját keresztezve. A vízen a nagyobb hajók helyzetét színes foltok jelölik, annak megfelelőn, hogy a márciusi, az áprilisi vagy a májusi időpontban tartózkodtak-e az adott helyen. Ezek a Sentinel-1 műholdfelvételek egyébként a délutáni időszakban, világidőben 16:33-kor (közép-európai időben 17:33-kor, illetve nyári időszámítás esetén 18:33-kor) készültek.

Kapcsolódó linkek: