Uncategorized

Toszkánai mozgások

Az alacsonyan fekvő országokban és az instabil területeken különösen fontos a felszínváltozások nyomon követése. A felszín süllyedését rendszerint a mélyben történő folyamatok, változások okozzák. Ilyenek lehetnek például a talajvíz túlzott mértékű kivétele, a bányászat, vagy az üledékes szerkezetű talaj összetömörödése. Szerepet játszhat a felszínváltozásokban a gyors ütemű városiasodás, beépítés is.

Mind a települési környezetben, mind a mezőgazdasági termelésre használt területeken gondokat okozhat a felszínsüllyedés. Megsérülhetnek az építmények, megrepedhetnek az utak, megváltozhatnak az árvízi vagy belvízi elöntés tulajdonságai. Mindennek környezeti és gazdasági kihatásai is vannak. Így településfejlesztési és kockázatfelmérési célból is kívánatos a felszínmozgások monitorozása.

Az Európai Űrügynökség (ESA) honlapján nemrég egy olaszországi példáról számolt be. Veneto és Emilia-Romagna mellett Toszkána az a régió, ahol érdekes jelenségek tapasztalhatók. Több helyen, így például Pistoia városában számottevő felszínsüllyedésre utalnak a mérések.

Felszínsüllyedés Pistoia városában, 2014 és 2019 gyűjtött Sentinel-1 adatok feldolgozása alapján. A felszín süllyedését piros, az esetleges emelkedést kék színű pontok jelzik. A színskála szélső értékei ±20 mm/éves változási sebességeknek felelnek meg. Háttérnek egy Sentinel-2 műholdképet használtak. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2014–2019 / feldolgozás: ESA / TRE ALTAMIRA)

A hagyományos földi mérési technikák, mint az optikai szintezés vagy a talajvízkutak szintjének feljegyzése vagy túl nagy erőfeszítést kívánnak, vagy nehéz hosszú időtávon egységes adatbázist felépíteni az alkalmazásukkal. A Copernicus program radaros elven működő Sentinel-1 műholdpárosa segítségével, interferometrikus módszerrel azonban nagy kiterjedésű területekre, egységes módon, sűrű térbeli és időbeli mintavételezéssel lehet felszínmozgás-térképeket előállítani.

Hasonló Sentinel-1 adatokon alapuló függőleges felszínmozgási térkép, egész Toszkánára. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2014–2019 / feldolgozás: ESA / TRE ALTAMIRA)

Toszkána területére is elkészült egy műholdradaros adatokon alapuló elemzés, amelynek révén az elmúlt évek mozgástörténete megállapítható, a különösen instabil területek pedig azonosíthatók. Az eredményeket rendszeresen megkapják a helyi hatóságok is. A megbízhatóan adatokat szolgáltató Sentinel-1 rendszer, az adatok gyors és rutinszerű feldolgozása lehetővé teszi, hogy a műholdradaros mozgásvizsgálatokban az egyszeri felmérések korszakát lassan felváltsa a rendszeres monitorozásoké. Így derülhet fény a mozgások mértékében bekövetkező változásokra is.

Kapcsolódó linkek: