Uncategorized

Száraz tónak nedves partján…

…felújítást végeznek. Szeged mellett, a Maty-éri versenypálya (hivatalos nevén Nemzeti Kajak-kenu és Evezős Olimpiai Központ) már készül a nyári kajak-kenu világbajnokságra. A világverseny nyolc év után látogat el újra Szegedre. A pályát 1978 és 1981 között létesítették, a 2011-es világbajnokság idejére felújították, a sportkomplexum 11 ezer néző befogadására lett képes.

A versenypálya hossza 2,4 km, a szélessége 140 m. A bemelegítésre külön vízfelületet használnak. Mostanra azonban szinte teljesen eltűnt a víz a tóból, hiszen javában folyik az újabb felújítás. A kajak-kenu világbajnokság 2019. augusztus 21–25. között lesz a Maty-éren. A munkálatokkal július végéig el kell készüljenek. Az alábbi Sentinel-2 műholdképpár segítségével össze tudjuk hasonlítani az idén március végi állapotot a tavaly májusival: középen volt víz, nincs víz!

(Képek: módosított Copernicus Sentinel adatok 2018–2019 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

Mivel 2018-ból nem volt igazán szép felhőmentes márciusi és áprilisi felvétel a környékről a Copernicus program Sentinel-2 műholdpárosának archívumában, így a kép közepén látható kajak-kenu és evezős versenypálya szembetűnő változásai mellett felfigyelhetünk a növényzet eltérő állapotára is. A hamis színezéssel egyrészt kiemeltük a kék vízfelületeket, másrészt a zöld növényzetet, ami májusban természetesen már fejlettebb, mint március végén. A kép jobb szélén látszik Szeged városának egy részlete és az alsó sarokban a Tisza kék szalagja. A kép bal szélén levő település Domaszék.

Visszatérve a pályához, a mostani beruházás keretében megújulnak az oda vezető utak, több autót tudnak majd fogadni a parkolók. A fő lelátót befedik, megújul a céltorony, a sajtóközpont és a versenypálya infrastruktúrája. A pályát kettéválasztó – a májusi Sentinel-2 képen is jól látszó – osztószigetet híd kapcsolja majd össze a szárazfölddel. (Az idén nyári műholdképeken pedig már az addigra megépülő híd is szépen kivehető lesz majd.) Később triatlonversenyeket is rendezhetnek a sportközpontban. A szigeten kerékpárút épül, az edzők a partról így követhetik tanítványaikat. A tévékamerák az osztószigetről veszik majd a kajak-kenu világbajnokság futamait, így a régebbi közvetítésekből megszokott nádas helyett a lelátók lesznek a háttérben.

Kapcsolódó linkek: