Uncategorized

Volt tó, nincs tó

Eltűnt a Harangodi-tó – lehetett olvasni a napokban a hírt a Nagykálló melletti víztározóval kapcsolatban. Az 1979-ben létesített, a Kállai-főfolyás felduzzasztásával kialakított tározóból nemrég teljesen leeresztették a vizet. A Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság illetékesei szerint a tározóban megépítése óta még nem történt nagyobb mederkotrás, viszont a vízminőséget rontó eliszaposodás miatt erre most már sort kell keríteni. A karbantartás a víz leeresztésével kezdődött. Az szabadra került tófenék iszapja most kiszárad, a munkálatok nagy része a nyárra várható. Az év vége felé pedig megkezdődhet a tározó feltöltése, hogy a 2020-as mezőgazdasági, halászati és turisztikai idényt már kellő mennyiségű vízzel várhassa a tó. A remények szerint javul a belvízelvezető rendszer üzembiztonsága, növekszik az aszályos időben felhasználható öntözővíz mennyisége és jobb lesz a minősége – olvashatjuk a Szabolcs Online cikkében.

Ha egy 75 hektáros vízfelület eltűnik, annak látszania kell a Copernicus program Sentinel földmegfigyelő műholdjainak felvételein is. Alább két képpárt mutatunk be a változások illusztrálására. Az egyik a látható és infravörös hullámhosszakon érzékeny Sentinel-2 műholdpáros adataiból készült, a vízfelületeket sötétkékkel kiemelő hamis színezéssel. A 2019. februári állapotot az egy évvel korábbival hasonlíthatjuk össze a csúszka elmozdításával.

(Képek: módosított Copernicus Sentinel adatok 2018-2019 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

Felül középen a Harangodi-tó 2018-ban – a helyén idén februárban már csak a leeresztés alatt álló tározó iszapja látszik, lilás árnyalatban. Közben alul egy másik vízfelület, a kisebb felületű, közepén kis szigetek sorozatával feltűnő Kállai-tó. Ennek színe nem változott, hiszen ott megmaradt a víz. Ha a környezetre is figyelünk, kivehető még a barnás és zöldes árnyalatok eltérő arányából, hogy a földeken a növényzet tavaly februárban fejlettebb volt, mint az idei év ugyanazon szakaszában.

A második képpár ugyancsak a 2018. és 2019. februári állapotokat hasonlítja össze, ezúttal a radaros Sentinel-1 műholdak segítségével. A színezés alapján a sima vízfelületek sötétek, hiszen azokról nem verődnek vissza radarjelek a műhold irányába. Nagykálló városának (középen alul) épületei ezzel szemben jelentős radarvisszhangot produkálnak (fényes sárga és fehér foltok). A 2019. február 13-án készült radaros Sentinel-1 műholdkép alapján a leeresztés közben a Harangodi-tározó déli oldalán maradt még némi víz.

(Képek: módosított Copernicus Sentinel adatok 2018-2019 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

Mind az optikai, mind a radaros műholdképek felső részén jól kivehető az M3-as autópálya hullámvonalra emlékeztető szakasza, amely az ideiglenesen most eltűnő Harangodi-tótól északra, kelet–nyugati irányban szeli át a tájat.

Kapcsolódó linkek: