Uncategorized

Gleccserek végveszélyben

A Föld gleccserei az éghajlatváltozás következtében maguk is nagy változáson – gyorsuló ütemű olvadáson – mennek keresztül. A gleccserek eltűnése katasztrofális hatással lehet a helyi és a távolabbi közösségekre és a biodiverzitásra. A gyors jégolvadás miatt módosul az ivó- és öntözővíz rendelkezésre állása, rövidesen hiány alakulhat ki. Megnő az áradások, földcsuszamlások, más természeti katasztrófák előfordulásának valószínűsége. Eközben távolabb a tengerszint folyamatos emelkedése veszélyeztetheti a partok mentén létesült településeket.

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, UNESCO) nemrég egy tanulmányban vizsgálta meg a gleccserek helyzetét. Arra a nem túl szívderítő következtetésre jutottak, hogy a világörökségi helyszíneken található gleccserek harmada az emelkedő hőmérséklet miatt már belátható időn belül, ennek az évszázadnak a közepére el fog tűnni.

A sok veszélyeztetett helyszín között lényegében minden földrészen találhatók gleccserek. Afrikában például a Kilimandzsáró és a Mt. Kenya gleccsereiből 2050-re valószínűleg semmi nem marad. Ázsiában Kína területén, a déli Jünnan (Yunnan) tartományban találhatók a 2000 óta arányaiban a legnagyobb tömeget (57,2%) vesztett és leggyorsabban olvadó gleccserek. Európában a francia és spanyol határon fekvő Pireneusok, Olaszországban a Dolomitok maradnak 2050-re gleccserek nélkül. Ugyanígy járnak Észak-Amerikában a nevezetes Yellowstone és Yosemite nemzeti parkok is.

A gleccserek változásainak, fogyatkozásának megfigyelésére elengedhetetlenek a műholdas távérzékelési eszközök. Az Európai Unió Copernicus földmegfigyelési programjának honlapján, a nap képe rovatban az UNESCO tanulmányát egy Dél-Amerika fölött idén márciusban készült Sentinel-2 műholdképpel illusztrálták.

Az Argentína területén található Los Alerces Nemzeti Park a szomorú második helyezést érte el a világörökségi helyszínek gleccserolvadási „ranglistáján”: 2000 óta a jégtömeg 45,6%-a olvadt el itt. (Kép: European Union, Copernicus Sentinel-2 imagery)

Kapcsolódó linkek: